Špilja Vjetrenica ostavlja bez daha [FOTO]

Na jugu Hercegovine, u Popovom polju, u blizini grada Ravno, nalazi se najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini – Vjetrenica.

Zaštićeni je spomenik prirode i turističko odredište.

Njezina magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, podzemne vode i vodopadi, vjetar koji stalno struji i čine ovu špilju jedinstvenom u svijetu.

p.v.1.jpg

Vodička Helena ljubazno nas je provela hodnicima ove magične špilje.

Raspored ulazaka u nju odvija se na svaki cijeli sat. Ulaz za odrasle osobe je 10 KM.

Ukupna dužina kanala u Vjetrenici iznosi 7.013,90 metara.

U ovu magičnu špilju zavirite kroz fotografije našeg fotografa.

p.v.2.JPG

Prvih 150 metara ona je niska, puše jak i svjež vjetar, po čemu je i dobila naziv Vjetrenica, a potom se razvija u širok i prostran kanal i dvorane. Unutra je uvijek 11 stupnjeva ljeti i zimi tako da ako budete dolazili tijekom ljeta obvezno ponesite duge rukave.

Meni osobno je bila najzanimljivija „Zlatna dvorana“ koja spada u jedan od najljepših dijelova Vjetrenice i predstavlja njen simbol. Duga je 45 metara, prekriva je žuti saljev zbog čega je i dobila ime Zlatna dvorana. Pod joj je ukrašen sigastim kamenicama što je čini jedinstvenom. Cijela kao da je posuta sitnim biserima koji sjaje u mraku špilje i čekaju da njezina ljepota bude viđena. Vjerujem da je i druge posjetitelje kao i mene ostavila bez daha.

U nastavku staza vodi do tzv. "Hajdučkog stola", skupine kamenih blokova koji su postavljeni kao stol i stolice.

stol.JPG

Osim navedenih jedinstvenosti, napretek je drugih zanimljivih podataka koje nam je naša vodička ispričala te još puno zanimljivih dvorana i tunela koje nisam navela, stoga svakako posjetite ovu prekrasnu špilju.

Unutar nje pronađeni su brojni arheološki nalazi, između kojih i ostaci kostiju medvjeda i leoparda, kao i crteži stari oko 10.000 godina. Mala i velika jezera, vodopadi i potoci, karakteristika su ovog jedinstvenog mjesta, jedinstvenog po biološkoj raznolikosti i po rijetkim i endemskim vrstama (preko 200 različitih) koje naseljavaju vode Vjetrenice.

Ne propustite posjetiti je.

p.v.3.JPG

p.v.5.JPG

p.v.7.JPG

p.v.8.JPG

p.v.9.JPG

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 31 Kolovoz 2020 10:12
 
index Instagram400x230 youtube