Četvrtak, 20 Srpanj 2023 - Ljubuški Informativno, kulturno, sportski portal - Ljubuški u srcu

Leotar doveo dijete Izviđača

Dijete Izviđača, Patrik Pavičić koji ima 19 godina u Trebinje dolazi iz ekipe Mehanika Metković, a Leotar je odabrao jer mu se sviđa vizija razvoja kluba.

  • Objavljeno u Rukomet

U Veljacima na uočnicu slavljena misa za sve žrtve ratova [FOTO]

Jučer je u župi Veljaci slavljena sveta misa uočnica za sve žrtve ratova. Svetu misu predslavio je fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće.

U svojoj nadahnutoj propovjedi fra Mića je kazao kako stojimo večeras pred sv. Ilijom prorokom, stojimo večeras pred svojom poviješću, stojimo večeras pred svojim žrtvama ili svojim mučenicima. Nije bilo lako, ali smo doplovili do ovih naših dana. Dogodilo se to jer smo htjeli, jer smo znali tko smo i što smo. Sv. Ilija prorok, kojega posebno slavimo ovih dana, učio nas je da se mogu svladati sve poteškoće kada smo sa svojim Bogom. Povijest nas je učila da to nisu prazne riječi. Naši su nas mučenici učili da se isplati za prave vrijednosti dati i svoj život. I sada smo tu gdje jesmo. Ponekada smo umorni, ponekada su nam životi opterećeni grijehom, ponekada smo jednostavno smušeni. Donesimo večeras sve te poteškoće pred svoga Boga. Zamolimo sv. Iliju da on bude naš zagovornik kod njega. Poteći će tada naš život sasvim drukčije. Uvjet je samo da kažemo kako se kajemo. Učinimo to iz dubine srca ostajući trenutak u tišini.

Glas žrtve

Vicepostulator postupka mučeništva okupljenom je puku kazao kako trebaju biti zahvalni onima koji su zbog njihovih života u slobodi, dali svoje živote. Ništa nam, naime, nije palo s neba, za sve je netko morao zavrnuti rukave te proliti svoj znoj i svoju krv te na tome trebamo biti zahvalni i kao narod.
“Večeras se sjećamo i dvojice ubijenih hercegovačkih franjevaca rodom iz ove župe, sjećamo se i dvojice franjevaca koji su odvedeni odavde na ubijanje. Mogli su oni sve to izbjeći. Trebalo se samo pokloniti zlosilju i život bi im bio pošteđen. Živjeli bi koju godinu duže, ali ne bi živjeli vječno u našim srcima i našim molitvama. Naravno, tako je i s mnoštvom vjernih članova puka Božjega. Ginuli su iz ove župe ne samo u Drugom svjetskom ratu i poraću, ginuli su i u Domovinskom ratu, za vrijeme Turaka, ma jednostavno često i prečesto, ne pojedinačno nego u stotinama”, kazao je fra Mića i zaključio “Oslonjeni na mudrost svojih mučenika, oslonjeni na svoga Boga gradimo život ispunjen pravim vrijednostima. Ne bojmo se, imat ćemo tada dovoljno i kruha i ruha, jer Bog hrani i poljske ljiljane a kamo li ne će nas svoja stvorenja. Amen”.

Podizanje križeva na Groblju mira na Bilima za žrtve iz Ljubuškog

Na kraju misnoga slavlja veljački župnik fra Željko Grubišić je zahvalio fra Milljenku na dolasku, kao i na trudu koji godinama ulaže u rasvjetljavanje istine o pobijenim fratrima i puku. Žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im se podižu križevi na Groblju mira na Bilima i stvara prostor gdje se za njih zajednički moli i o njima razmišlja. Nakon svete mise položen je vijenac i izmoljena molitva kod spomenika te upriličeno zajedničko druženje i čašćenje u crkvenom dvorištu.

Raspored misa SV. ILIJA četvrtak (20.7.):

Rana sv. misa u 8,00 i U 11,00: Procesija s kipom sv. Ilije i svečana sv. misa koju predvodi fra Nikola Jurišić.

 
Pretplati se na ovaj RSS feed