Bivši trener Izviđača: Zasigurno će među Kaubojima biti još igrača iz Ljubuškog i okolice

Bivši hrvatski reprezentativac donedavno je radio kao trener u klubu koji je dao 14 hrvatskih reprezentativaca za ovaj Euro, a kako je dio svoje igračke karijere proveo u Austriji za Germanijak je najavio prvog suparnika hrvatskih rukometaša u drugom krugu Europskog prvenstva.

Hrvatska rukometna reprezentacija je uspješno preskočila prvu prepreku na Euru, osvojili smo skupinu i prenijeli dva boda, što je zasigurno bilo zacrtano prije samog početka turnira.

No, od danas počinje 'novo natjecanje', dolaze kvalitetniji protivnici, čvršće utakmice, a za nastavak uspjeha neke stvari ipak treba podići na viši nivo. O dojmu iz prvog kruga, kao i nastavku turnira i našim dometima razgovarali smo sa bivšim reprezentativcem, a do nedavno trenerom Izviđača iz Ljubuškog Marijom Bjelišem.

„Nema se što tu previše pričati, ostvarili smo tri pobjede, odradili smo to kako treba, ali realno protiv protivnika koji nisu u našem kvalitetnom rangu. Sad kreće novi turnir, ovo prije treba zaboraviti, pogotovo smanjiti euforiju, jer sad tek dolazi pravi posao“, započeo je Bjeliš.

Utakmica sa Srbijom nije bila od rezultatske važnosti, potajno smo se svi nadali da ćemo odmoriti igrače i sačuvati svježinu za dalje, no izbornik Červar nije htio ništa prepustiti slučaju i odigrali smo je kao da je za medalju. Koliko je to bilo mudro tek ćemo vidjeti…

„Kao gledatelj sam se nadao da ću u zadnjem susretu vidjeti barem Duvnjaka i Stepančića u trenirci, ali teško je sa strane znati. Izbornik je odlučio ići sa najjačim sastavom, pobijedilo se i idemo dalje, ali ponavljam vidio sam tu priliku da dva-tri igrača odmorimo. Svjestan sam koji je protivnik bio s druge strane, publika traži pobjedu i to se automatski drugačije shvaća“.

Prvi protivnik u drugom krugu je Austrija, reprezentacija koje se praktično pojavila na rukometnoj mapi zadnjih 10-tak godina, ali su do sad bili sparing partneri. No, ovog puta kao domaćini žele napraviti veliki rezultat. Momčad je složena od mladih igrača, poput sjajnog Kielovog šutera Bilyka, koji je u prve tri utakmice zabio nevjerojatnih 27 golova i starijih lisaca poput Božovića ili Webbera, koji već godinama participiraju u Bundesligi. Očekuje nas jako teška utakmica, najteža do sad, prvo jer igramo protiv solidne momčadi, koja je uz to i domaćin s vjetrom u leđa, drugo jer navijači očekuju sigurnu pobjedu u stilu: šta će Austrija… Naš sugovornik je dio svoje karijere proveo u austrijskom Bregenzu, poznavatelj je tamošnjeg rukometa, ne sumnja u našu kvalitetu, ali i poziva na oprez.

„Kvaliteta je sigurno na našoj strani, ali oni su prvo domaćini, a i imaju odličnih igrača, prije svih mladi Bilyk iz Kiela čije kvalitete i mane najbolje zna Duvnjak. Tu je i Webber koji je dugi niz godina među prvim strijelcima u Bundesligi i to puno govori. Međutim, ponavljam mi smo kvalitetniji, ali ih treba shvatiti ozbiljno jer nam ne treba kiks“.

„Ždrijeb nas je pomilovao, na drugu stranu je bacio moćne reprezentacije, poput Danske, Norveške, Švedske, Slovenije. Mišljenja sam da bi trebali u ove dvije prve utakmice s Austrijom i Njemačkom riješiti situaciju, jer ako ih dobijemo u polufinalu smo. No, za to ostvariti treba popraviti igru u napadu, jednostavno prema naprijed treba bolje. Obrana je dobra i nju zadržati, ali napad mora bolje. Svjesni su izbornik i igrači da će se trebati još barem dva igrača 'dati ruke' prvoj postavi“.

Mario Bjeliš je nakon igračke karijere odlučio ostati u rukometu i graditi trenersku karijeru. U šest godina trenirao je nekadašnje velikane Split i Metković, a posljednji angažman mu je bio u Izviđaču. Taj čudesni klub iz jednog omalenog Ljubuškog je pravi rasadnik talenata, samo na ovom Euru dao je čak 14 igrača, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Hrvatsku. Raritetan i hvale vrijedan je to podatak.

„U zadnjih 10-ak godina, ako ne i više, stvorili su igrača za dvije reprezentacije. Imaju dobru školu, puno djece se odlučuje za rukomet, glavni je sport u gradu. Radi se dobro, mladi igrači dobivaju priliku igrati i razvijati se, za razliku od nekih drugih sredina. Što se tiče novih nada, ne treba u narednih par godina očekivati čuda, ali ima potencijala i dobrih generacija koje se trebaju razviti i zasigurno će među Kaubojima biti još igrača iz Ljubuškog i okolice“, zaključio je.

 
index Instagram400x230 youtube