Hrvatska danas igra najvažniju utakmicu u posljednjih nekoliko godina

Protiv današnjeg suparnika ispustili smo pobjedu u završnici dvoboja na Euru, a danas bi sve osim pobjede upalilo crveni alarm u hrvatskom rukometu.

Novi izbornik je stigao, odabrao 21 igrača koji konkuriraju za nastup u današnjoj utakmici, a ulog je takav da, kada uzmemo u obzir rezultatske neuspjehe posljednjih godina, s punim pravom možemo tvrditi da hrvatska rukometna reprezentacija večeras igra najvažniju utakmicu još od finala Europskog prvenstva u siječnju 2020. godine. Protivnik je Austrija, hit nedavnog Eura u Njemačkoj, a u današnjem susretu, Hrvatskoj samo i isključivo igra pobjeda.

Zašto smo današnju utakmicu okarakterizirali kao toliko važnu? Prije svega, ako Domagoj Duvnjak i društvo ne upišu pobjedu, bit će u izuzetno teškoj poziciji da se plasiraju na Olimpijske igre u Parizu. A propustiti vrhunac četverogodišnjeg ciklusa najveći je neuspjeh koji se nekoj reprezentaciji može dogoditi. Hrvatskoj se to već dogodilo u kvalifikacijama za OI u Tokiju, tako da bi propuštanje drugih Igara u nizu doista bilo tragično za hrvatski rukomet.

Naravno, pobjeda protiv vrlo neugodne Austrije ne garantira nam ujedno i prolazak u Pariz, jer, podsjetimo, u kvalifikacijama za Tokio pobijedili smo Portugal, glavnog konkurenta za prolaz. No, dogodio nam se pretežak poraz od Francuske, koja si je smjela dopustiti laganiju i opušteniju utakmicu u trećem kolu protiv Portugala. U nevjerojatnom raspletu utakmice, Melvyn Richardson je nonšalantnim dodavanjem iza leđa omogućio kontru Portugalcima, koji su nekoliko sekundi prije kraja zabili za minimalnu pobjedu, koja je Hrvatsku izbacila s čartera za Japan. Na kvalifikacijskom turniru koji nas očekuje ovaj tjedan, a na kojem još sudjeluju Njemačka i Alžir, upravo će Nijemci i Austrijanci međusobno igrati u trećem kolu. Ako im želimo onemogućiti bilo kakve kalkulacije, večeras je potrebno pobijediti Austriju, kao i ostvariti što bolji rezultat protiv Njemačke u subotu.

Iako je ovaj kvalifikacijski turnir na papiru vrlo zahtjevan, kapetan Domagoj Duvnjak priželjkivao je upravo nastup u Hannoveru. Naime, na ovogodišnjem Euru odlučivalo se o sastavu turnira temeljem plasmana na kontinentalnoj smotri, a Hrvatska je bila u kombinaciji da zaigra na turniru gdje bi nam protivnici bili Španjolska, Brazil i Bahrein. No, umjesto kockastih, tamo je završila Slovenija. Upravo je ovakav scenarij priželjkivao Domagoj Duvnjak, koji je u gostovanju na RTL televiziji rekao da bi radije igrao protiv Austrije nego protiv Brazila i Bahreina, opisujući ih kao momčadi čiji nam stil rukometa manje odgovara.

Hrvatsku će od ovog turnira prvi puta voditi strani izbornik. Nakon što smo davnih dana potrošili sva domaća imena koja nešto predstavljaju u svijetu rukometa, kao i dali šansu nedovoljno dokazanim trenerima Hrvoju Horvatu i Goranu Perkovcu, u Hrvatskom rukometnom savezu konačno su se sjetili zaviriti i u tuđa dvorišta, nešto što su, realno, trebali i puno ranije napraviti. Dagur Sigurdsson stigao je u Hrvatsku kao jedan od najboljih trenera svijeta, željan ponovnog dokazivanja na najvećoj sceni, poslije sedam godina hibernacije u okovima japanskog poluamaterizma. Na Dalekom istoku Sigurdsson je dobro naplatio sjajne rezultate na klupi Njemačke, a sada je potpisao četverogodišnji ugovor s Hrvatskom i imat će priliku voditi reprezentaciju koja bi trebala biti znatno konkurentnija za medalje na najvećim natjecanjima.

U Hannover je Islanđanin poveo 21 igrača, od bitnijih imena nema samo ozlijeđenog Davida Mandića, kao i Josipa Šarca, koji je ostao na rezervnoj listi. Sigurdsson je u reprezentaciju vratio Jakova Gojuna, dirigenta najbolje obrane Lige prvaka, one Zagrebove. Iza tog poteza jasno se krije njegova težnja da u reprezentaciji pokuša preslikati obranu hrvatskog prvaka, u kojoj sjajno, pored Gojuna, igraju Luka Lovre Klarica i Zvonimir Srna, dvojac od kojeg se dosta očekuje i na ovom turniru. Sjajna je vijest i oporavak nekolicine reprezentativaca koji su imali probleme s ozljedama. U prvom redu, Ivana Martinovića i Verona Načinovića, naših prvih rješenja na desnom vanjskom i pivotu. Martinović je u bundesligaškom povratku na parkete zabio sedam komada Balingenu, dok je iza Načinovića nekoliko odigranih utakmica za Montpellier, protivnika Zagreba u nokaut fazi Lige prvaka.

Što se Austrije tiče, očekuje nas identična momčad koja nam je zadala veliku muku na Euru. Glavna uzdanica izbornika Aleša Pajoviča je fenomenalni dirigent Kiela - Mikola Bilik. Uz njega tu je i Boris Živković, kojeg su odlične igre na Euru preporučile za transfer u Flensburg. Jaka karika bit će i lijevo krilo Pick Szegeda Sebastian Frimmel, na suprotnoj strani je neuništiva legenda Robert Weber, a ne smijemo zaboraviti niti na najrobusnijeg pivota u svijetu rukometa. Tobias Wagner ima čak 135 kilograma i uništio je obranu Hrvatske u prošlom dvoboju. Namučio nas je i odlični Lukas Huteček iz Lemga, dok bi nam jedna od glavnih zadaća treba biti ne razbraniti sjajnog vratara Constantina Möstla. Briljirao je austrijski vratar na smotri najboljih reprezentacija Europe i bio jedna od najjačih karika Austrije protiv Hrvatske.

A taj je dvoboj završio bez pobjednika, bilo je 28-28. Usprkos tome što je svakoj momčadi pripao po bod, treba realno reći kako je Hrvatska ta koja je protivniku poklonila pobjedu. Naime, na ulasku u završnicu utakmice, imali smo vodstvo od 28-25, dozvolili Austrijancima da izjednače, da bi u zadnjem napadu Luka Cindrić promašio šut za pobjedu. Hrvatska je tada pokazala da je igrački jača momčad, ali su nas dvije crne rupe u igri koštale vrijedne pobjede. Danas nam se takva potonuća ne smiju dogoditi, a pobjeda i dva boda jedini su scenarij koji može zadovoljiti izbornika Sigurdssona i igrače.

Utakmica počinje u 20.15 sati u ZAG Areni u Hannoveru, a televizijski prijenos će biti na Doma TV.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 14 Ožujak 2024 09:31
 
index Instagram400x230 youtube