Ljubušak jedan od najboljih vratara u Ligi prvaka

Zagreb to jako dugo nije imao. To kako je polusezonu obranio Matej Mandić spada u vrhunska dostignuća.

Ako se zna da je po broju obrana drugi golman Lige prvaka, da ima samo jednu manje od Bergeruda, da je u postotku obrana odmah do Danca Nielsena iz Barcelone, a da je u pravom smislu riječi tek prvi puta u pravom svjetlu u Ligi prvaka na sceni, to je samo dokaz kakvog dragulja ima Zagreb. U Bitoli je imao 19 obrana, zabio je i jedan gol, a to je Liga prvaka. Povremeno je to bio pravi show na golu. Teško mu je zabiti izvana, još teže s krila, brani kada je najvažnije, na početku i na kraju utakmice najteže lopte, i nosi momčad koja je u suštini, oduzmu li joj se iskusna krila, jako mlada. To dugo nije viđeno.

Matej, da krenemo od Bitole?

- Bilo je super zanimljivo, bilo je teško, ali smo uspjeli odgovoriti svim teškim situacijama makar smo u nekim stvarima bili kratki. Bio je s moje strane odličan početak, sredina malo manje, ali na kraju, kada je bilo najpotrebnije, sve je bilo ok. To je u suštini najvažnije, biti tu kada je najpotrebnije. Drago mi je da smo uspjeli, jer nismo uvijek to uspjeli ove sezone, a bilo nam je dosta puta i teško zbog toga. I drago mi je da je moj cimer iz Ljubuškog Kos, školski kolega, odigrao onu zadnju loptu Karpu na crtu, da je Karpo to zabio, jer se mučio cijele polusezone i znam koliko je želio jedan takav gol da svima nama pomogne.

Teško me izbaciti iz takta

Čak 19 obrana u Bitoli?

- Dobro je, a još bolje je da smo pobijedili, jer da nismo ne bi puno vrijedilo.

Jeste li se nadali da ćete imati deset bodova u deset kola?

- Pa, male šanse su nam svi davali. Teško je bilo reći, mi ćemo to učiniti, ali nekako se sve lijepo složilo, igrali smo kao momčad, digli smo se, onda smo rasli i, evo, deset bodova je rezultat toga. Nažalost, drugi rezultati nisu nam se poklopili kako smo mislili, a mislili smo da Szeged neće dobiti Kielce, da PSG neće dobiti Aalborg, da Kolstad neće dobiti prošlo kolo, ali svašta se događa. I druge žele, rade i jako je sve skupa to zanimljivo ove sezone. Imamo poziciju koja je dobra, ali imamo i četiri utakmice, svjesni smo da će nam trebati još poneki bod i vidimo svoje šanse u tome. Jako nam je važno da budemo kompletni, jer nismo mi Veszprem da nam se nedostatak nekog igrača ne osjeti. Moramo biti realni.

Eksplodirali ste ove polusezone, ali jako dugo ste na to čekali, mnogi su bili skloni tvrdnji - ili će krenuti ili ništa od toga?

- Nije bilo jednostavno, nisam ni ja sam vjerovao koliko je sve to za mene kada sam došao iz Ljubuškog. Bila je to za mene velika promjena, jako sam se teško privikavao, falila mi je moja kuća, da se ne lažemo. No, onda s vremenom to prestaje, krećem, ide dobro, pa se onda lani dogodi prvo zdravstveni problem, pa nakon toga stanem na gol s Magdeburgom, pa ode loža, pa opet čekaj, radi… Jako su mi puno u tim trenucima značili roditelji i djevojka koja je došla iz Ljubuškog. S njima sam se osjećao sigurnije. U ovu sezonu sam ušao odlučan to prekinuti, pokazati da mogu biti broj 1, jako sam radio, branio na ljeto s reprezentacijom, puno sam radio u klubu, jako dobro surađujem s Jovićem koji je trener vratara i krenulo je. Danas mi je to sve nekako normalno, ja sam dosta opušten tip, teško me izbaciti iz takta.

Spreman sam iskoristiti priliku

Od koga ste naučili tako dobro braniti s krila, to je danas možda i ključna dvojba mnogih vratara?

- Od trenera Tolića u Ljubuškom, on i ja smo izgradili neke moje male tajne koje i danas koristim.

Vaš suigrač iz reprezentacije Kuzmanović je jako otišao naprijed proteklih sezona?

- Kuzma je super, nas dvojica smo cijeli život skupa i drago mi je da se to događa. Kuzma je sve to zaslužio.

Tko će biti prvi, on ili vi?

- Nemam pojma, niti je to važno, važno da mi branimo dobro. Drugo se sve dogovori.

Znate da su vratari uvijek trn u oku, posebno ako nema rezultata. Bojite li se pritiska kada stanete na gol reprezentacije, a to će se vjerojatno dogoditi uskoro?

- Uopće me to ne opterećuje, sretan sam da se takva prilika može dogoditi i da bih je mogao dobiti ako izbornik odluči. Nisam tip od priče ‘mlad sam, pa kako bude…’ Mislim da Kuzma i ja to možemo napraviti jako dobro i spreman sam uzeti priliku ako se ukaže.

 
index Instagram400x230 youtube