Rukometnu reprezentaciju BiH trese "afera" EHF Master Coach

Burno je u posljednjim danima oko rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Mnogo toga ne štima, što je vidljivo golim okom. Mnogo kritika upućeno je na račun Bilala Šumana kojeg zbog neposjedovanja odgovarajuće licence ustvari 'pokriva' Aleksandar Saša Radosavljević, trenutni trener MRK Sloga Gornji Vakuf Uskoplje, koji je prema EHF-u službeni izbornik naše reprezentacije.

Radosavljević je odlučio pomoći Rukometnom savezu naše zemlje koji bi bez trenera sa odgovarajućom licencom plaćao skupe kazne, no pokazalo se da je samo iskorišten za tu svrhu. Iako ima bogato rukometno iskustvo, do 'riječi' u pripremi utakmica i tijekom istih nije mogao doći, a reprezentaciju očigledno samostalno vodi Bilal Šuman.

Srbijanski stručnjak trenutno putuje u Gornji Vakuf Uskoplje, a za SportSport.ba otkriva da se više neće odazivati na okupljanja reprezentacije BiH.

"Neću se više odazivati. Nisam upućen u rad, iako sam tu. Trebao sam mnogo više biti upućen, htio sam otići nakon prve utakmice s Estonijom, no ostao sam da se da ovaj krug završi i da Savez ne plaća kaznu. Smatram da je moglo mnogo bolje, da sam mogao dati mnogo veći doprinos, no bio sam po strani i ne želim više biti dio ove priče", priča Radosavljević za SportSport.ba.

To znači da ste iskorišteni zbog licence?

"Da, iskorišten, a imam dugogodišnje bogato iskustvo u rukometu. Ne želim da budem u takvoj poziciji, iako uvijek Savezu stojim na raspolaganju. Ne želim da plaćaju kazne, ali neću ostati bar dok se nešto ne promijeni".

Radosavljević se okreće MRK Sloga, jednoj od najljepših sportskih priča u našoj zemlji. Mnogo je cijenjen, a pored trenerskih kvaliteta pokazao je i ljudske kada je stavio na raspolaganju u bolnici u tom gradu tijekom pandemije koronavirusa, s obzirom da ima završenu medicinsku školu.

"Okrećem se svom klubu, večeras sam u Gornjem Vakufu Uskoplju. Ponavljam, ušao sam tu s čistom namjerom, želio pomoći Savezu da ne plaća kazne, ali očekivao da ću biti više uključen", dodao je Radosavljević za SportSport.ba.

Da pojasnimo, za vođenje reprezentacije potrebna je licenca "EHF Master coach", što je ustvari prestižni trenerski certifikat.

Na listi objavljenoj od strane Europske rukometne federacije, za sezonu 2020/2021, vlasnici EHF Master Coach licence iz Bosne i Hercegovine su Jasmin Čamdžić, Nikola Malešević i Vanja Radić.

Od trenera koji rade u našoj Premijer ligi, a koji imaju ovu licencu tu su navedeni Radosavljević te novi trener Borca Veselin Vujović.

Odlaskom Radosavljevića, Bosna i Hercegovina je službeno ostala bez izbornika rukometne reprezentacije i za naredne utakmice će se morati pronaći neko riješenje, barem u vidu ikebane koja će sjediti na klupi i pokrivati propise EHF-a.

 
index Instagram400x230 youtube