Umičević prijeti: Tražit ću od Ustavnog suda da se klubovima iz FBiH ukine predznak ‘hrvatski’

Nova rukometna sezona u BiH trebala je početi prošlog vikenda.

No, umjesto toga sve je odgođeno s krajnje neizvjesnim ishodom, ne zbog problema s koronavirusom, nego zbog bahatosti predsjednika Saveza u RS-u Marinka Umičevića koji je u jednoj od korespondencija zaprijetio kako će ukinuti Rukometni savez Herceg Bosne, izbrisati sve hrvatsko... , piše Večernji list BiH.

Prošlog vikenda na parkete nisu izašle rukometašice Premijer lige BiH. Iako je dogovor postignut još krajem kolovoza, iz RS-a su tražili da se sve prilagodi odigravanju kup-utakmica Rukometnog saveza RS-a.

Rađa i Umičević

Uz nazočnost predstavnika RS-a, naime, krajem kolovoza jednoglasnom odlukom definiran je početak Premijer lige za rukometašice prošlog vikenda te su utvrđene propozicije, s mogućnosti korekcija, usvojen je zaključak da se izvlačenje natjecateljskih brojeva Premijer lige za rukometašice zbog smanjenih tehničkih mogućnosti, jer su u tom razdoblju zaposlenice Saveza bile u procesu samoizolacije zbog sumnje na moguću zarazu COVID-19, obavi u prostorijama RS FBiH u Mostaru, što je i učinjeno. Nitko punih dvadeset dana nije imao nikakvu primjedbu jer je sve provedeno na temelju Bergerovih ljestvica.

Nakon toga uslijedilo je orkestrirano bombardiranje od vodećih srpskih predstavnika u rukometu Vojislava Rađe i Marinka Umičevića koji, zapravo, svojim potezima opstruiraju druge očekivane reforme u rukometu. Sve probleme u RS-u pronašli su u povjereniku Rukometnog saveza BiH za natjecanja Zdenku Alpezi.

“Rukometni savez RS-a nikad neće dopustiti da se gospodin Alpeza tako ponaša, a zbog takvog ponašanja g. Alpeze i njegovih satelita tražit ću na sjednici Upravnog odbora, pa onda i od Ustavnog suda, da se klubovima iz FBiH ukine predznak ‘hrvatski’ jer ovo je BiH i to me iritira. Također ću tražiti na prvoj skupštini da se ukine Herceg Bosna iz Statuta jer svi problemi dolaze s te adrese”, zaprijetio je Umičević u dopisu koji više sliči komitetskim ili velikonacionalističkim projektima i planovima koji u politici uglavnom dolaze s druge adrese.

Otvoreno bi se Umičeviću moglo s druge strane reći i kako treba ukinuti RS Republike Srpske jer je ovo BiH, a jednako tako i naziv “srpski” kada njegove poruke ne bi bile same po sebi proturječne, ali i neodgovorne i opasne.

Potpuni paritet

Jedino u rukometnom sportu i Savezu u BiH postoje tri posve ravnopravne sastavnice - savezi sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci - koje odlučuju posve ravnopravno s 33,3 posto udjela u svim tijelima krovnoga saveza. Umičević, kojemu je očito važniji kratkoročni interes, a ne strateško pozicioniranje, moguće će pokušati realizaciju “ukidanja” hercegbosanskog saveza i pariteta.

No, posve sigurno, od Hrvata koji rade u tome savezu nikada neće naići na odobravanje. Posebno je to neodgovorno i bez ikakva utemeljenja udar prema Savezu Herceg Bosne koji je mogao, vjerojatno, na posljednjem Europskom rukometnom prvenstvu, da je kojim slučajem priznat kao državni, imati ekipu i za završni ogled.

Naime, čak 16 momaka iz “Herceg Bosne” branilo je, u inat Umičeviću, boje dviju reprezentacija. Jedna je bila srebrna i imala MVP Eurolige.

 
index Instagram400x230 youtube