BiH zakomplicirala si život, Danci, Makedonci, Mađari i Latvijci osigurali Europsko prvenstvo

Osim dvoboja Hrvatske i Švicarske u srijedu je u sklopu kvalifikacija za rukometni Euro 2020. odigrano još deset utakmica. Svoj plasman na smotri Starog kontinenta, nakon Hrvatske, Njemačke i Slovenije, potvrdile su i Danska, Sjeverna Makedonija, Mađarska te Latvija...

Skupina 1

U skupini 1 Njemačka je i uoči predzadnjeg kola izborila nastup na Europskom prvenstvu koje će se u siječnju iduće godine održati u Švedskoj, Norveškoj i Austriji.

Peto kolo izabranici Christiana Prokopa arhivirali su s više nego uvjerljivih 40:25 na gostovanju u Tel Avivu. Listu strijelaca predvodio je Timo Kastening s devet zgoditaka dok je kod Izraela njih šest postigao Mosindi.

Unatoč visokom porazu od favorita skupine izraelski se rukometaši, uoči posljednjeg kola, nalaze na drugoj poziciji s bodom ispred pratnje.

Na bodu prednosti koji nose u odlučujući nedjeljni susret u Plocku mogu zahvaliti rukometašima Kosova koji su na svom terenu odigrali 23:23 s favoriziranim Poljacima. Po pet pogodaka u tom su susretu postigli Dedaj i Kabashi za domaćina te Potoczny na drugoj strani.

A iako sudbinu i dalje drže u svojim rukama, jer za potvrdu nastupa na Euru trebaju pobjedu nad Izraelom pred svojim navijačima, Poljaci su u Prištini opasno živjeli. Sastav Patryka Rombela u posljednjoj je minuti postigao dva brza zgoditka za konačnu podjelu bodova.

Skupina 2

Nakon dva poraza i dva neodlučena rezultata rukometaši Srbije u petom su kolu, pet do 12, upisali i prvu pobjedu. U belgijskom Leuvenu slavili su s 37:26 čime su zadržali šanse uoči domaćeg dvoboja sa Švicarskom.

Protiv Belgije je u sastavu Nenada Peruničića najraspoloženiji bio Bogdan Radivojević s osam pogodaka dok su po sedam postigli njegov suigrač Nemanja Ilić, odnosno Damian Kedziora kod Belgije.

U nedjelju u Novom Sadu Srbija će protiv Švicarske morati hvatati pobjedu od šest pogodaka razlike. Prvi dvoboj ova dva sastava švicarski je izabrani sastav dobio s 29:24.

Skupina 3

Peto kolo europskih kvalifikacija donijelo je dvije uzbudljive utakmice unutar skupine C. I dok je Sjeverna Makedonija minimalnim slavljem na gostovanju u Turskoj potvrdila svoj nastup na Euru, Islanđani su isto propustili napraviti u grčkom Kozaniju.

Susret između Grčke i Islanda završio je s neodlučenih 28:28, uz po devet pogodaka Tzirasa i Gunnarssona te dva manje Sigurdssona. Baš poput Poljske i izabranici Gudmundura Gudmundssona do boda su stigli dvama vezanim zgodicima u posljednjoj minuti iako su na poluvremenu vodili s tri razlike.

U nedjelju će u sklopu šestog kola ugostiti Tursku, a za ostvarenje cilja bit će im dovoljan i poraz do deset razlike.

Dvoboj u Eskisehiru otišao je na stranu Sjeverne Makedonije koja je slavila s 26:25 što je Lazarovu (sedam pogodaka) i društvu bilo dovoljno za peti uzastopni euro plasman. Turska, predvođena deseterostrukim strijelcem Dorukom Pehlivanom, vodila je na poluvremenu, hrabro se borila, no na kraju ostala kratka za tek jedan jedini zgoditak.

Skupina 4

U skupini 4 nema više nepoznanica oko pitanje tko su dvije najbolje momčadi kvalifikacijskog ciklusa. Nakon Slovenije nastup na Euru potvrdila je i Latvija i to nakon što je s minimalnih 25:24 slavila upravo nad sastavom Veselina Vujovića.

Pogodak odluke pao je 30 sekundi prije kraja susreta za veliko slavlje domaće selekcije koja će tako po prvi puta u svojoj povijesti nastupiti na europskoj smotri.

Dainis Krištopans u ovu je povijesnu pobjedu ugradio fantastičnih 13 zgoditaka čime je stavio točku na i sjajne klupske sezone koja je kulminirala osvajanjem Lige prvaka. Najbolji u dresu gostujućeg sastava bio je Jure Dolenec s osam preciznih šuteva.

U ovoj skupini ostale su neodigrane još tri utakmice. Danas će snage odmjeriti Estonija i Nizozemska dok u posljednjem kolu Latviju čeka gostovanje u Almereu dok Slovenija u Koperu dočekuje Estoniju.

Skupina 5

Nakon što su na gostovanju u Finskoj slavili s 26:24, rukometaši Češke u posljednjem će kolu trebati barem bod protiv Bosne i Hercegovine koja je također u igri za prolaz na Euro. Tu je još i Bjelorusija, kojoj u goste stiže finski sastav, bez ijednog osvojenog boda i s velikim minusom u rubrici gol razlike.

Iako je Češka u ovom petom kolu bila dominantna gotovo 50 minuta, niti finski rukometaši nisu bili bez šanse. Pred kraj susreta domaćin je imao priliku potpuno se vratiti u susret, ali Babak i vratar Mrkva s dvije obrane čuvaju vrijednu prednost. Babak i na drugoj strani Granlund postigli su po šest zgoditaka.

31:25 pobjedom u Tuzli Bjelorusija je zadržala šanse za plasmanom te se na šest bodova izjednačila upravo sa svojim jučerašnjim domaćinom. Gostujući sastav već je na poluvremenu stigao do pet zgoditaka prednosti, predvođen strijelcima sedam pogodaka Kulešom i Šilovičem. Najviše pogodaka u dresu BiH postigao je Mirsad Terzić (6).

Skupina 6

Srijeda je bila neradna za sva četiri sastava skupine 6. Uoči današnjih dvoboja Francuska i Portugal drže vrh ljestvice sa šest osvojenih bodova. Portugalske rukometaše u petom kolu čeka gostovanje u Rumunjskoj dok će sat vremena kasnije na teren Svyturio Arene izaći selekcije Litve i Francuske.

I Francuska i Litva već ovog četvrtka mogu riješiti sve nedoumice oko prve dvije pozicije u skupini.

Skupina 7

Uz Hrvatsku i Njemačku jedna od potvrđenih pobjednika skupine i prije posljednjeg kola je reprezentacija Mađarske. Za to joj je bila dovoljna minimalna pobjeda u susretu s malim brojem pogodaka.

Gostovanje u Sali izabranici Istvana Csoknyaija uspješno su zaključili zahvaljujući boljem izdanju u posljednjih šest minuta u koje se ušlo pri 18:18. U susretu koji je završio rezultatom 21:20 za goste najbolji su bili Machač i Prokop te Ancsin i Mathe, sva četvorica strijelci četiri zgoditka.

Priključiti joj se već danas može i izabrana vrsta Rusije koju u 18:45 čeka gostovanje kod Italije. Ruski sastav prvi je međusobni susret dobio s visokih 34:20, a uoči susreta petog kola ispred Talijana drži bod prednosti.

Skupina 8

Sigurni pobjednik svoje skupine je i aktualni svjetski prvak, reprezentacija Danske. Sastav Nikolaja Jacobsena slavio je u Kijevu s 33:30, uz dobra izdanja Mikela Hansena i Lauge Schmidta. Obojica su postigli po sedam zgoditaka dok je kod Ukrajine, koja je na odmoru držala pogodak prednosti, najraspoloženiji bio Žukov s jednim manje golom.

Do kraja raspleta u ovoj skupini trebaju se odigrati još tri dvoboja. Današnji između Farskih otoka i Crne Gore iz kojeg, upiše li pobjedu, gostujući sastav izlazi s bodovima koji ga ostavljaju u igri do odlučujućeg, nedjeljnog okršaja s Ukrajincima.

Podsjetimo, crnogorski su rukometaši u prvom kolu na domaćem terenu protiv Farskih Otoka izvukli tek bod (24:24).

Kvalifikacije za Euro, peto kolo, 12. lipnja:

Izrael - Njemačka 25:40
Kosovo - Poljska 23:23
Belgija - Srbija 26:37
Turska - Sjeverna Makedonija 25:26
Grčka - Island 28:28
Latvija - Slovenija 25:24
Finska - Češka 24:26
Bosna i Hercegovina - Bjelorusija 25:31
Slovačka - Mađarska 20:21
Ukrajina - Danska 30:33

 
index Instagram400x230 youtube