Boćari su i dalje najuspješniji sportaši BiH, Markica Dodig neprikosnoven

Da nije posebnih prilika kao što je trenutačna pandemija coronavirusa, teško bi neke stvari zbog tekućih događanja, došle na red. Jedna od njih je vremeplov kroz četvrt stoljeća boćanja.

Prava je šteta ne istaknuti fantastičnu nisku boćarske reprezentacije, koja je Bosni i Hercegovini donijela čak 26 medalja, s velikih međunarodnih natjecanja! Tri naslova svjetskog prvaka i jedan europskog, osvojili su boćari! Poput boćanja uspješni su još neki tzv. mali sportovi poput juda, zahvaljujući prije svega Larisi Cerić, međutim u sustavu pomjerenih vrijednosti u BiH, iznimna postignuća „malih“ se brzo zaborave. U medijima sveprisutnog nogometa, na listi uspješnosti nema narodski kazano „ni u pleću“, ali eto o njemu se priča, stižu vijesti i o trudnoći supruga pojedinih nogometaša, narod se zabavlja sličnim pikanterijama, a prave vrijednosti tonu u zaborav.

Valja reći da su putu u zaborav u prvoj deceniji trećeg milenija kumovali i sami boćari, sporovima i sitničarenjem. Međutim, treba biti realan, težak udarac boćanju zadala je Svjetska financijska kriza 2007. godine koja je u BiH do izražaja došla 2008. godine i onda se nastavila. Naime, boćanje u bh. su nosili uvjetno rečeno, sitni poduzetnici. I sami aktivni igrači ulagali su u boćanje, pa su u privatnoj režiji nikla dva boćarska doma, uz dvoranu u Grudama. Kad je stigla kriza, morali su spašavati sami sebe, čime je boćanje izgubilo mecene, sponzore i podupiratelje. To je dovelo do raslojavanja kvalitete, odlaska najpotentnijih igrača u hrvatske klubove i slično.

No, da se vratimo rezultatima. U analima je zapisano da je prvu medalju za BiH osvojio Ilija Primorac 1998. godine na europskom prvenstvu u talijanskom Salucu, disciplina krug. Na novu broncu čekalo se četiri godine, a u disciplini par osvojili su je Željko Zelić i Ante Juka, trenutačno igrač Čapljine, također na Europskom prvenstvu 2002. godine, u Grudama. Ohrabreni organizacijom Europskog prvenstva u bh. savezu povlače krucijalni potez za reprezentaciju registriraju Markicu Dodiga, u tom trenutku člana prvaka Ljubuški Centracomerca. Za šest godina u reprezentaciji zemlje svojih predaka, od bronce na svjetskom prvenstvu u Nici 2003., pa do bronce u također u francuskom Macronu, obje u preciznom izbijanju, Dodig osvaja 15(!) medalja na velikim europskim i svjetskim natjecanjima, 14 u pojedinačnim disciplinama i jednu – broncu, u paru sa Stojanom Zelićem.

U Hrvatskoj otpisan, dobivši priliku da igra na velikoj sceni Markica Dodig je punih sedam godina vladao svjetskim boćarskim arenama. Kad smo ga nedavno sreli u Čapljini, priznao je da ukazanu priliku nije htio propustiti. „Nije tu bilo ni sreće, ni slučaja, nego sustavan trening tijekom cijele godine“, priznaje Dodig. Tri svjetska i jedno europsko zlato, jedno srebro i sedam Dodigovih bronci, vukli su i ostale članove bh. vrste, pa je tako Damir Brzica na svjetskom prvenstvu u Torinu 2005. godine osvojio srebrenu medalju. Sve skupa bilo je odličan uvod za organizaciju svjetskog prvenstva u Grudama, 2007. godine, na kojem je Dodig osvojivši dva zlata, blistao.

Zadnju medalju na svjetskim prvenstvima osvojio je opet Dodig u Maconu, sad već davne 2009. Slijedi pet bronci na europskim prvenstvima – par Darijo Stojčić/Goran Jurić u Pazinu 2012., gdje je odličje, istog sjala, ali u krugu, dohvatio Andrija Ćorluka. Stojčić i Drago Marić, u paru, osvojili su broncu i na EP u slovenskom Koperu 2014., Širokobriježanin Nikola Mikulić broncu je dohvatio u francuskom Lyonu 2016. godine. Gruđanin Ivan Galić, osvaja zadnju broncu na europskom prvenstvu u talijanskom Alassiju, 2018. Što se medalja tiče lani je bila suša. Valja reći da je Ivan Galić, na svjetskim igrama u poljskom Wroclavu, 2017., osvojio također broncu. Markica Dodig je na svjetskim igrama u Duisburgu 2005., bio zlatni u preciznom izbijanju, a u kineskom Kaohsiungu u istoj disciplini, brončani. Dodig se medaljom – srebrenom, u disciplini precizno izbijanje, okitio i na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005. Godine!

Bez obzira na trenutačnu krizu, boćari su 25 godina nastupa na svjetskim prvenstvima i igrama, europskim prvenstvima i mediteranskim igrama, osvojili 26 medalja, godišnje po jednu! Time se ni približno u BiH, ne može pohvaliti niti jedan sport! Mora se priznati to je honorirano i od sportskih institucija, pa je Markica Dodig u tri navrata bio najbolji sportaš BiH, a dva puta je najboljom proglašena boćarska reprezentacija. Kako stvari trenutačno stoje kriza izazvana coronavirusom, mogla bi biti pogubna za ovaj mali, doskora vrlo uspješni sport.

 
index Instagram400x230 youtube