Spektakularna biciklistička utrka u Ljubuškom

Jučer, u čarobnom ambijentu srednjovjekovne tvrđave na brdu Buturovica iznad Ljubuškog, održala se nevjerojatna biciklistička utrka.

Ovaj povijesni lokalitet postao je svjedokom adrenalinske borbe i iznimnih sportskih dostignuća dok su se natjecatelji suočavali s izazovnom stazom „XCO Herceg Stjepan 2023.“

Premjer liga Bosne i Hercegovine

Premijer liga Bosne i Hercegovine je prestižno natjecanje koje se organizira pod okriljem Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine. Ova liga predstavlja najviši nivo biciklističkog natjecanja u zemlji i okuplja najbolje bicikliste iz različitih regija BiH. U sklopu Premijer lige, biciklisti se natječu u različitim disciplinama, uključujući brdski biciklizam (XCO), cestovni biciklizam i druge, kako bi osvojili bodove i postigli različite sportske uspjehe. Utrke se organiziraju širom Bosne i Hercegovine, a posljednje kolo se održalo upravo u Ljubuškom.

„Kao izaslanik iz Biciklističkog kluba Ljubuški svake godine iznova zajedno s kolegama posvećen sam podizanju kvalitete ovih natjecanja. U suradnji s brojnim entuzijastima, stremimo prema unapređenju ovih događanja i podizanju njihove ozbiljnosti. Tako je došao red i na ovo natjecanje“, izjavio je Josip Ramljak za Hercegovina.info.

U posljednje vrijeme, u Ljubuškom je primjetno povećano zanimanje za biciklizam, a ovaj sport evidentno doživljava porast svoje popularnosti i što je možda najvažnije od svega,  podršku zajednice.

„Ideja za organizacijom „XCO Herceg Stjepan“ proizašla je spontano, prije svega zbog Ljubuški Outdoor festivala, koji okuplja zaljubljenike u prirodu i sport. No, ovoga puta smo željeli da utrka bude praktična za organizaciju, ali to nikako ne znači da smo kompromitirali kvalitetu. Baš naprotiv, svaki put dajemo sve od sebe i ulažemo puno truda, čak i u male događaje kao što je Dječija biciklistička utrka na Gračinama. Što se tiče same XCO Herceg Stjepan utrke i Premijer lige, moram reći da je ova utrka iznimno cijenjena i slovi za jednu od najizazovnijih u Bosni i Hercegovini“, dodao je.

Izazovi i napredak

XCO natjecanja, skraćeno od Cross-Country Olympic, predstavljaju veoma zanimljivu ali povrh svega, dinamičnu disciplinu u brdskom biciklizmu koja kombinira različite terenske izazove. Ovo je jedna od najomiljenijih disciplina koja privlači natjecatelje u svim dijelovima svijeta, ponajviše zbog svoje jedinstvene kombinacije brze vožnje, tehničkih izazova ali i izdržljivosti.

„Staze na XCO natjecanjima izuzetno su tehnički zahtjevne za vožnju, isto vrijedi i za ovu na našoj Kuli. Ona je duga 5.2 km i obiluje specifičnim hercegovačkim kamenjem koje je oštro i nepopustljivo, no srećom, većinom smo prošli stazu bez ozbiljnih ozljeda, ili s manjim i lakšim ozljedama. U biciklizmu i sličnim sportovima, padovi su dio igre, i važno je samo da nema teških prijeloma te da se svi sigurno vratimo kućama“, izjavio je Ramljak.

Ovakva natjecanja često zahtijevaju visoku razinu predanosti i pripreme, što može stvoriti određenu dozu pritiska na sudionike. No, paradoksalno, upravo taj izazov često služi kao motivacija koja potiče sportaše da pruže svoj maksimum i na kraju krajeva u velikom broju slučajeva bude ključan faktor za postizanje uspjeha.

„Što se tiče same dinamike pritiska, čini se da ona polako popušta, kao da smo nekako po malo došli na svoje. Imam osjećaj da smo svi zajedno stekli dosta iskustva i da je zbog toga taj pritisak postao manje očit. S obzirom na to da smo već nekoliko sezona aktivni, postigli smo značajne uspjehe, uključujući osvajanje titula državnih prvaka, viceprvaka i ekipnih pobjednika u Premijer ligi. To je dodatno smanjilo pritisak i stvorilo veće samopouzdanje među nama.

Draganu Matić želio bih posebno istaknuti jer je ostvarila povijesni uspjeh osvojivši nekoliko zlatnih medalja. Ona je sportašica koja je prvi put u povijesti donijela takvo odličje u naš mali grad, Ljubuški. To je nevjerojatan uspjeh i iznimno smo ponosni na nju. Kada smo počeli s natjecanjem, osvojili smo treće mjesto u prvoj sezoni, a već iduće sezone postali smo viceprvaci države u Premijer ligi. Svi ti uspjesi pružili su nam dodatnu motivaciju i smanjili pritisak koji osjećamo. Na kraju krajeva, u biciklizmu, svi smo mi jedna velika obitelj bez obzira na podrijetlo, naciju ili vjeru, i to je ono što nas čini posebnim“, dodao je.
 
Vrijeme ima ključnu ulogu u organizaciji ovakvih natjecanja jer ima ogroman utjecaj na pripremu staze, sigurnost sudionika ali i na cjelokupno iskustvo biciklista. Iznenadna kiša ili nevrijeme mogu dramatično promijeniti teren i zahtjevnost staze, stoga organizatori uglavnom nastoje natjecanje održati za lijepog i sunčanog vremena, što za Ljubušake i nije prevelik izazov jer Hercegovina obiluje sunčanim satima.

„Vrijeme je bilo fantastično, tipično za Hercegovinu, s neumoljivim hercegovačkim suncem. Znate kako dalmatinci kažu: „malo mi za sriću triba“? E pa tako je i sa nama. Gotovo da nije bilo ni daška vjetra, što je donekle otežavalo uvjete, ali smo pronašli rješenje za to. Dobrovoljno vatrogasno društvo Trebižat pružilo nam je podršku tako da su natjecatelji imali priliku osvježiti se hladnim tušem prije najvećeg uspona na stazi. To je bilo simpatična gesta, ali i izuzetno korisna za sve nas, pa bih im se ovim putem posebno zahvalio“, kazao je Ramljak.

Iako se radi o stazi dugoj 5.2 km smještenoj na poprilično nepristupačnom terenu, bilo je iznenađujuće mnogo gledatelja koji su se okupili kako bi pružili podršku natjecateljima i istovremeno proveli ugodno nedjeljno poslijepodne.

„Na samom "XCO Herceg Stjepan 2023." okupilo se čak 50 natjecatelja iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Primijetili smo da je bilo vrlo malo amatera i entuzijasta, oni su se mogli prebrojati na prste jedne ruke, dok su ostali sudionici bili profesionalni vozači s UCI licencama. Biciklistički klub Ljubuški predstavljali su Dragana Matić, Petar Grgić i Matej Primorac. Dragani i Petru pripala su prva mjesta u njihovim kategorijama, dok je nažalost Matej bio prisiljen odustati. Njegova kategorija smatra se najtežom i najzahtjevnijom, i u potpunosti podržavamo njegovu odluku. S ponosom ističemo da su naši članovi BK Ljubuški zasjali u najboljem svjetlu. Ostatak ekipe nije sudjelovao u natjecateljskom dijelu, već je pružao podršku i aktivno sudjelovao u organizaciji događaja“, kazao je Ramljak.

Kao i uvijek, sigurnost je na ovakvim natjecanjima apsolutni prioritet.

„Kao što sam već napomenuo, naši natjecatelji su prošli s tek nekoliko manjih ozljeda, što je očekivano u ovakvoj vrsti natjecanja. Kako bismo osigurali maksimalnu sigurnost za sve sudionike, s obzirom na to da se natjecanje održavalo na Buturovici iznad Ljubuškog, brinuo se GSS Ljubuški. Ova izvanredna ekipa uvijek rado odgovori na naše pozive i pruža nam podršku u organizaciji događaja i osiguranju same staze. Stoga im se želim zahvaliti od srca. Također, ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške grada Ljubuškog i gradonačelnika Vedrana Markotića, kao i JP „PARKOVI“ Ljubuški, koji su svojom pomoći omogućili da se naša ideja pretvori u stvarnost“, izjavio je.

Biciklizam predstavlja izvrsnu promociju zdravog načina života. Osim što je fizički izazovan sport koji potiče tjelesnu izdržljivost i kondiciju, biciklizam ima i druge blagodati.

„Bicikl je za čovjeka, ali i za okoliš, najzdravije prijevozno sredstvo. Vožnja bicikla potiče ekološku svijest, smanjuje emisiju štetnih plinova i doprinosi očuvanju okoliša. Također, biciklizam potiče mobilnost i promiče aktivan način kretanja, što je ključno za održavanje zdravog tijela i uma. Naš biciklistički klub aktivno djeluje već više od deset godina i tijekom tog vremena realizirali smo mnoge projekte usmjerene prema podizanju svijesti o važnosti ekologije. Sudjelovali smo u mnogim ekološkim akcijama, uključujući čišćenje okoliša i edukaciju mladih o sigurnosti u prometu. Što se tiče promocije zdravog načina života, mi smo aktivni 365 dana u godini i trudimo se inspirirati zajednicu da se priključi tom načinu života“, zaključio je Josip Ramljak.

 
index Instagram400x230 youtube