Vlatka Živkušić: Pravilno usklađena prehrana i trening dovode do uspjeha i vrhunskih rezultata

Taekwondo klub Zrinjski osnovan je u rujnu 2019. godine, a unatoč tome što je već pola godine poslije osnivanja počela pandemija koronavirusa, klub to nije omelo u radu.

To je za Večernji list potvrdila i Vlatka Živkušić, aktualna trenerica u višestruka prvakinja BiH u ovom sportu.

Povratak na tatami

- Mlad smo klub koji je odlično startao i onda nas je pandemija "zakočila" kao i sve ostalo. No, čim su mjere dopustile, vratili smo se u dvoranu i nastavili s radom. Ovo vrijeme narušilo je kvalitetu cjelokupnog života, pa tako i sporta kojemu se u ovoj državi svakako ne posvećuje puno pozornosti. No, nadam se da će se i to promijeniti u budućnosti kao i da će se ova pandemija okončati - priča Vlatka, koju je ozljeda, nažalost, udaljila od borbi, no plan povratka u borilište i dalje postoji.

- Moja ozljeda prekinula je natjecateljsku karijeru. Međutim, povratak na borilište nije isključen. No, budući da još nije izvjesno hoće li se u ovoj godini održavati turniri, tako ne mogu ništa obećati što se tiče povratka na tatami - ističe Vlatka.

Ona je s kolegama Hrvojem i Davidom Marijanovićem te Lukom Penavićem i Denisom Dujmovićem iz kluba vlasnica crnog pojasa. Otkriva i da znanje ove vještine, na sreću, nikada nije morala upotrijebiti izvan dvorane i borilišta.

- Nadam se da će tako i ostati - priča simpatična Mostarka za Večernji list, prenosi Šipovača Portal.

Vlatka_Živkušić.jpg

A što je najvažnije znati kad je ova korejska borilačka vještina u pitanju i na koji način privlače nove članove kojih je već sada oko 40 kaže:

- Ovo je borilačka vještina koju odlikuju ručni i nožni udarci koji su jako atraktivni. Zbog svoje atraktivnosti i brzine smatra se jednom od najpopularnijih borilačkih vještina. Što se tiče novih članova, dobra strana taekwondoa je ta što za nju nema dobnih ograničenja, svi se mogu pronaći u nekoj grani taekwondoa, samo je potrebna volja. Najviše zanimanja ima kod djece predškolske i školske dobi koja, ako zavole ovaj sport, u njemu ostaju cijeli život.

Prehranom do uspjeha

Uz izvrsne sportske rezultate, trenerica Zrinjskog diplomirala je prehrambeno inženjerstvo te je i apsolventica studija nutricionizma na Sveučilištu u Mostaru.

Na upit koliko je u vrhunskom sportu važno paziti na prehranu kaže:

- O prehrani se u posljednje vrijeme jako puno govori, a sve manje zna. Prehrana vrhunskih sportaša jedna je od bitnih stavki do uspjeha. Pa tako pravilno usklađena prehrana i trening dovode do vrhunskih rezultata.

Vlatka uspije posložiti vrijeme za sve. Nedavno je uhvatila vremena i za skijanje na Jahorini.

138631235_2864784510512457_1785378425433210461_o.jpg

- Radim, studiram i treniram ono što volim, tako da sve stignem. A u slobodno vrijeme kojeg je, istina, jako malo opet iskoristim za neku avanturu - rekla je.

- Mislim da se svi, a pogotovo djeca, u ovom vremenu trebaju posvetiti sebi. Umjerena fizička aktivnost i zdrava prehrana mogu nam samo pomoći u jačanju imuniteta koji nam je u ovom vremenu itekako potreban za fizičko, a tako i mentalno zdravlje – zaključila je trenerica Taekwondo kluba Zrinjski Vlatka Živkušić.

 
index Instagram400x230 youtube