Biciklijada kroz Hercegovinu i spomenička baština [foto]

Kulturne manifestacije na spomeničkoj baštini obilježavaju se u organizaciji Hrvatskog društva čuvara baštine već tradicionalno desetu godinu.

Cilj je manifestacije oteti zaboravu djelić kulturno-povijesne baštine u Hercegovini i podsjetiti javnost na značaj čuvanja spomeničke baštine iz svih vremenskih razdoblja. Kroz obilaske spomeničke baštine želi se prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom dobu.

Ovaj je susret na spomeničkoj baštini ove godine realiziran u okviru biciklijade “Upoznaj Hercegovinu – Franciskana”. Cilj rekreativne biciklijade je promoviranje ciklo turističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

Biciklistička staza “Franciskana” je tematskog tipa i zamišljena je kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini. Sudionici biciklijade na raspolaganju su imali tri staze po izboru.

Staza Franciskana A cestovna duljine 136 km, staza Franciskana B cestovna duljine 162 km, a treća staza Franciskana MTB duljine 56 km prolazila je kroz Široki Brijeg, Uzariće, Jare, Biograce, brdski prevoj Trtla, Ograđenik, Čerin, Dragićina, Hamzići, Lipno, Grljevići, Rasno i Mokro.

Staza Franciskana MTB vozila se kroz lokalna ruralna mjesta u okolici Širokog Brijega, Čitluka i Ljubuškoga gdje su se sudionici ove biciklijade upoznavali sa životom, načinima i običajima lokalnog stanovništva.

Sudionici biciklijade su na tri odmorišta u Čerinu, Grljevićima i Rasnu imali prigodu vidjeti bogatu spomeničku i prirodnu baštinu jednog dijela hercegovačkog krajolika.

"Hercegovina je zemlja od kamena. Nije stoga čudo što se najveći broj kulturno-povijesnih spomenika očuvao upravo u kamenu i od kamena. Materijalni ostaci, artefakti, koji datiraju iz prapovijesti, preko ilirskoga pa do rimskoga doba i srednjega vijeka svjedoče o proteklim vremenima i ljudima. Na području zapadne Hercegovine nije ih mnogo očuvano, a ono što jest sve je donedavno bilo nepoznato široj kulturnoj javnosti. Svi ti ostaci od neprocjenjive su vrijednosti za istraživanje povijesti i društva te ih ne smijemo prepustiti zaboravu", poručuju organizatori.

 

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 12 Listopad 2020 18:10
 
index Instagram400x230 youtube