Čudesna večer za pamćenje, Luka i Oliver kraljevi Poljuda!

Uh, tko ovo nije uživo osjetio, tko nije bio na Poljudu, taj doista može žaliti. Hrvatska nogometna reprezentacija veličanstveno je dočekana u Splitu, bila je ovo večer koju će mnogi zauvijek pamtiti. Prošli su naši igrači sve i svašta, doživjeli ovacije na Santiago Bernabeuu, Camp Nouu ili Anfieldu, no budite sigurni, ovako nešto ni sami nisu očekivali. Skandiralo se svima, Luki Modriću, Anti Rebiću, pa i Dinamovom Bruni Petkoviću.

Stadion se počeo puniti dva sata prije utakmice, a kada su hrvatski nogometaši po prvi put izašli na travnjak, Poljud je eksplodirao. Vjerujemo kako je i igračima u tom trenutku bila knedla u grlu, kako je i njima samima ovo nedostajalo. S razglasa je odzvanjala pjesma Daleke obale 'Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj', ludnica je nastavljena s pokojnim Dinom Dvornikom i 'Ništa kontra Splita', a onda je stigao kralj - Miško Kovač i legendarni hit 'Poljubi zemlju'...

HNS-ovi ljudi zaduženi za 'playlistu' odradili su sjajan posao, atmosfera je rasla iz minute u minutu, pa su navijači vrlo zagrijani dočekali početak utakmice. S istočne tribine odjekivala je glazba gudačkog orkestra, tu se najčešće orilo 'Mi smo garda Hrvatska'. A onda samo koji trenutak prije prvog sudačkog zvižduka, scene za pamćenje. Cijeli je stadion uglas pjevao Oliverovu 'Cesaricu', Poljud je ustao na noge, još jednom zapljeskao pokojnom velikanu hrvatske glazbe.

U 'paklu Poljuda' nisu se snašli Mađari koji su Hrvatskoj poklonili nekoliko prigoda. Najveći pljesak od svih igrača prilikom predstavljanja dobio je Luka Modrić koji je konačno dobio veličanstvene ovacije prepunog Poljuda. Kapetan hrvatske reprezentacije u 2. minuti snažno je iz voleja tukao preko gola, a s istoka je u tim trenucima odzvanjalo 'Luka, Luka'. I naš je kapetan to shvatio ozbiljno, pa u 5. minuti zabio za 1-0.

Minute su prolazile, pjesma nije prestajala, Mađari su se raspadali, a Petković je u 24. minuti zabio za 2-0. I tada je opet s istoka krenula pjesma 'Ustani bane, Hrvatska te zove, zove...'. Bilo je tu svega, najviše pozitive i dobre pjesme. Kolinda Grabar-Kitarović utakmicu je pratila u društvu supruga Jakova, pa je poljudski zapad u nekoliko navrata skandirao i - Jakovu!

Kraj poluvremena donio je i treći gol 'vatrenih', opet je zabio Bruno, a tribine su odjekivale: Petkoviiiiić!

Na Poljudu je bilo navijača sa svih strana svijeta, nemoguće je pobrojati sve zastave i transparente, ali tu smo pronašli one iz Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda, Viteza, Sikirevaca, Vođinaca, Čepina, Zagreba, Mostara, Orašja, Ludbrega, Nuštra, Kaštel Starog, Oriovca, Šipovca, Vukovara, Gospića..., a na istoku je bio i transparent 'Zlatko, ponos Livna'.

Hrvatska je početkom nastavka imala priliku i za četvrti gol, ali Perišić je bio neprecizan s bijele točke. Nikoga to nije omelo ili oneraspoložilo na tribinama, dapače našoj se četvorci odmah skandiralo 'Ivane, Ivane'. A u tim se trenucima opet javio i orkestar s istoka, njihovu je pjesmu prihvatio cijeli stadion, pa je Poljud uglas pjevao 'Ne dirajte mi ravnicu'. Još jedna scena za pamćenje.

Hrvatska reprezentacija je, baš kao i svi igrači, na Poljudu doživjela čudesnu, večer za pamćenje. Zlatko Dalić svoje je ovacije dočekao u 62. minuti, a tada se izbornik i prvi put podigao s klupe za pričuvne igrače. Sada, gledajući jednu nevjerojatnu večer, u zraku ostaje neka pitanja. Tko je točno uopće pomislio da Split ne voli hrvatsku reprezentaciju? I tko je bio tako lud, pa ove navijače osam godina ostavio bez 'nacionalnog blaga', hrvatske nogometne reprezentacije.

Puno smo toga vidjeli i doživjeli, puno stadiona i prošli, ali ovo je bila večer Luke Modrića i Olivera Dragojevića. Dva nova kralja Poljuda. Luki se skandiralo svakih par minuta, dok ovacije Oliveru i njegovoj 'Cesarici' ostaju zauvijek urezane u sjećanje. A sve je zaključeno sjajnim valovima prepunog Poljuda.

 
index Instagram400x230 youtube