Katastrofa hrvatskih klubova u borbi za europska mjesta

Hrvatska liga sljedeće sezone u europskim natjecanjima imat će samo četiri predstavnika te nijednog u Europa ligi.

Budući prvak u kvalifikacija za Ligu prvaka uključit će se već u 1. pretkolu, a preostala tri kluba igrat će pretkolo novog natjecanja, Konferencijske lige. Sve to znalo se i prije početka ove sezone, ali su se svi nadali da bi čak pet hrvatskih predstavnika u Europi ove sezone moglo natući nešto bodova pa da u sezoni 2022./2023. Hrvatska opet ima predstavnika u Europa ligi, a vjerojatno i dva u Ligi prvaka.

No, od toga neće biti ništa, odnosno neće ako se ne dogodi senzacija u režiji Dinama i Rijeke do kraja europske sezone koji bi oboje morali ući u skupine EL-a i tamo napraviti jako dobar rezultat da bi HNL uopće imao šansu za bolji plasman na Uefinoj ljestvici.

HNL je ove sezone imao pet predstavnika u Europi; dva u pretkolu Lige prvaka i tri u pretkolu Europa lige. No, nakon sinoćnjih utakmica, jedina dva preostala kluba su Rijeka i Dinamo, a svi ostali su ispali. Svi zajedno ostvarili su samo dvije pobjede. Hajduk je slavio protiv Renove, a Rijeka je sinoć pobijedila Kolos 1:0.

Ukupno su hrvatski klubovi do sad prikupili 6,5 bodova, no taj broj se dijeli s brojem klubova koji je nastupio u Europi pa je "zarada" mizernih 1,333 bodova. To je manje od onoga što su prikupili Farski otoci (2,625), Kosovo (1,833), Malta (1,500) pa čak i Gibraltar (1,666).

Ogroman zaostatak

Na aktualnoj ljestvici Hrvatska je na 19. mjestu s 21,675 bodova, čak 4,325 bodova udaljena od Danske i 15. mjesta s kojeg se ide u Europa ligu u sezoni 2022./2023. Ispred Hrvatske su Grčka, Švicarska i Srbija, a iza je Češka koja prijeti da bi mogla prestići Hrvatsku.

Nakon promjena u sustavu kvalifikacija ove sezone uzrokovanih pandemijom promijenilo se i bodovanje. Svaka pobjeda u pretkolima Europa lige nosi 1,5 bod, remi bod, a poraz pola boda, dok u pretkolima Lige prvaka pobjeda iznosi dva boda, remi jedan, a poraz pola boda. Dinamu je pobjeda na penale protiv Cluja uračunata kao remi. Svi osvojeni bodovi potom se dijele s brojem klubova iz te zemlje koji su sudjelovali u Europi.

Kako Hrvatska može napredovati?

Teško da ne kažemo nemoguće. Za početak bi bilo dobro da Grcima ispadnu barem dva od tri predstavnika u play-offu Lige prvaka i Europa lige, a isto bi se trebalo dogoditi i Švicarcima (dva predstavnika u EL-u) i Srbima kojima je ostala samo Crvena zvezda u play-offu Europa lige.

Onda bi Dinamo i Rijeka trebali ući u skupine, za što bi svako od njih zaradio po tri boda. Svaki remi u skupini donio bi jedan bod, a svaka eventualna pobjeda po dva boda. Sav taj učinak ponovno bi se dijelio s brojem predstavnika, odnosno pet u slučaju Hrvatske. Recimo, da i Dinamo i Rijeka uđu u skupinu i tamo ostvare po dvije pobjede i remi, to bi ukupno bilo 14 bodova. Kad bismo to podijelili s pet Hrvatska bi zaradila 2,8 bodova, a za 15. mjestom u ovom trenutku zaostaje 4,325 bodova, što znači da bi i Dinamo i Rijeka trebali proći skupine...

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 25 Rujan 2020 08:39
 
index Instagram400x230 youtube