Uzašašće Gospodinovo

Četrdeset dana nakon Uskrsa slavimo blagdan Uzašašća Gospodinovog ili Spasovo. Blagdan je to koji označava završetak Isusova ukazivanja apostolima. To je dokaz spasa za cijelo čovječanstvo pa se i zove Spasovo.

Prema svetom Pismu, Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao na zemlji i ukazivao se učenicima i apostolima.

Na 40. dan javio se svojim učenicima u Jeruzalemu. Rekao im je da ostanu u gradu i čekaju dolazak Duha Svetoga, zatim ih je poveo na maslinsku goru, podigao je ruke i blagoslovio ih.

Prije svog uzašašća na nebo rekao im je: ''Ja idem k Ocu da vam pripravim mjesto, a kad odem i za vas mjesto pripravim, opet ću doći i vas uzeti k sebi da i vi budete gdje sam ja''. Isus je počeo uzlaziti na nebo, a onda ga je zaklonio oblak i učenici ga više nisu vidjeli. Uzašao je na nebo gdje sjedi s desna Bogu Ocu.

Dok su apostoli gledali prema nebu ukazala su im se dva anđela u bijelim haljinama i rekli: ''Ovaj Isus koji je uzašao na nebo tako će opet doći kao što ste vidjeli da je otišao na nebo''. Uzašašće znači da je on sada i kao čovjek uzdignut u božanske sfere, da je i kao čovjek postao Gospodar neba i zemlje da je sjeo s desna Bogu.

Krist je uzašao na nebo, ali nas nije ostavio nego spasio jer, on sam dao nam je obećanje: ''Ja sam s vama do svršetka svijeta''.

 
index Instagram400x230 youtube