Majka Ivana Pavla II. odabrala je život nakon što joj je liječnik savjetovao pobačaj

U novoj knjizi objavljenoj u Poljskoj, Milena Kidnziuk opisala je kako je majka Ivana Pavla II. dobila savjet da pobaci dijete.

“Morala je birati između svog života i života djeteta kojeg je nosila, ali njezina vjera nije joj dopuštala Emiliji da učini pobačaj”, istaknula je Kindziuk u razgovoru koji prenosi Catholic News Agency.

“Duboko u svom srcu je znala da mora napraviti tu žrtvu za dijete koje je nosila”, nadodala je Kindziuk.

U knjizi naslovljenoj “Emilija i Karol Wojtyla. Roditelji svetog Ivana Pavla II.” Kindziuk donosi svjedočanstvo babice Tatarowe i dvije prijateljice Helene Szczepańske i Marije Kaczorowe, kao i uspomene drugih stanovnika Wadowica. U svjedočanstvima tih žena vidljivo je kako je Emilija Wojtyla bila tužna zbog inzistiranja svog liječnika dr. Jana Moskałe da pobaci dijete.

Rekla je kako su Emilija i Karol Wojtyla “donijeli hrabru odluku, da bez obzira na sve, donesu na svijet dijete koje su začeli. I tako su odlučili potražiti mišljenje drugog liječnika”. Odabrali su dr. Samuela Tauba, židovskog liječnika iz Krakowa koji se preselio u Wadowice nakon Prvog svjetskog rata.

“Emilijina prijateljica zapamtila je taj posjet liječniku. Naime, liječnik je potvrdio da postoji rizik pojavljivanja komplikacija tijekom poroda koje uključuju Emilijinu smrt. Međutim, nije savjetovao pobačaj”, istaknula je Kindziuk.

“Emilija je imala tešku trudnoću: provela ju je većinom u krevetu, ali unatoč tome imala je manje snage nego inače. U takvoj situaciji, dr. Taub preporučio joj je da leži, odmara i da dobro jede.”

Na dan rođenja Ivana Pavla II., 18. svibnja 1920., “Emilija je ležala u stanu u Wadowicma, u dnevnoj sobi gdje je bila i babica”, objasnila je Kindziuk.

U isto vrijeme Karol stariji i njihov 13-ogodišnji sin Edmund izašli su van oko 17 sati kako bi sudjelovali na molitvi u župnoj crkvi gdje su pjevali Loretske litanije.

“Znamo da je Emilija zamolila babicu da otvori prozor: željela je da prvi zvuk koji će dijete čuti bude pjesma u čast Mariji. Ukratko, Emilija Wojtyla rodila je svog sina uz zvuke Loretskih litanija”, istaknula je.

Sveti Ivan Pavao II. otkrio je svom osobnom tajniku Stanislawu Dziwiszu da je bio rođen uz litanije u čast Majci Božjoj, a Kindziuk je nadodala kako je bio izabran za papu u vrijeme svog rođendana.

 
index Instagram400x230 youtube