Život u doba korone: Lidija Ereš, trenerica Studio Pokreta preporučuje korisne recepte "IMUNO boost" za jače tijelo i sigurnije zdravlje

U svrhu širenja pozitivnih i korisnih informacija donosimo vam odlične recepte za jačanje imuniteta!

Lidija Ereš, trenerica kluba Studio Pokret iz Međugorja napravila je korisne recepte IMUNO BOOST za svoje članove te je iste rado podjelila sa nama.

U ovom trenutku zbog straha i panike ljudi su se previše fokusirali na preživljavanje, a vrlo malo na obranu i zaštitu organizma. Trenutna situacija nije ratno stanje nego zahtjeva odgovornost od svih nas. Kako bismo omogućili bolju šansu sebi i drugima trebamo se pobrinuti za naš imunitet. 

Već nam je poznato da određene namirnice uništavaju imunitet kao što su: šećer, brašno, razne pite, peciva, krofne, masna hrana, alkohol i slično. Ukoliko tomu nadodate stres i nespavanje oborili ste sve obrambene mehanizme organizma te u doba pojačane opasnosti postajete prvi target.

Kako bismo to spriječili donosimo vam top recepte koji će vaš imunitet zaštititi i ojačati!

Podizanje energije i imuniteta je veoma bitno za zdravlje organizma i obranu od raznih bolesti. Pripravci za jačanje imuniteta mogu pomoći kod tog, odabrala sam za vas one koji su po meni najbolji!

1.      Imunitet bomba

Sastojci: 2 limuna (ako imate domaće još bolje), do 5 cm oguljenog đumbirovog korijena (ili prema želji), 300 g domaćeg meda

Priprema: Limun dobro operite u mješavini alkoholnog octa i vode u omjeru 1:1 i dodajte žlicu sode bikarbone. Kada limun malo odstoji, dobro istrljajte koru. Naribajte ju, a ostatak limuna očistite od koštica i ubacite u blender. Kašu od limuna pomiješajte s medom i sitno nasjeckanim đumbirom. Smjesu spremite u čistu staklenku i konzumirajte 1 žličicu dnevno. Ako ne podnosite peckavi okus đumbira, dodajte žličicu pripravka u čaj ili otopite u čaši vode.

2.      Vatreni čaj

Baza može biti bilo koji čaj po želji (moji favoriti su zeleni čaj ili metvica), a postupak je vrlo jednostavan. U litri vode kratko (5 minuta) prokuhate 2 kolutića svježeg đumbira i 2 kolutića svježe kurkume (možete ih i naribati).

Procijedite i vrućom vodom prelijte svoj omiljeni čaj. Kad se čaj malo ohladi dodajte 1 do 2 žličice meda i prstohvat čilija u prahu. Đumbir djeluje protuupalno i antimikrobno, kurkuma obiluje antioksidansima dok čili djeluje tako da povisuje termogenezu i tako ubrzava metabolizam, potiče znojenje i izbacivanje toksina. Med je izvor vrlo vrijednih minerala i vitamina koji su nam prijeko potrebni u zimskim danima.

3.      Limunada

Čaša limunade svaki dan zaštitnik je zdravlja, jača imunitet, prirodni je antibiotik i šiti od upala. Jedan od najmoćnijih recepata za dizanje imuniteta je i ujedno najjednostavniji. Napravite limunadu!

4.     Narančasti sok

Sastojci :naranča ili dvije mandarine, 2 mrkve, šalica vode , žličica kurkume (prah), med po želji

Priprema: Naranču (ili dvije mandarine) i mrkvu stavite u blender i usitnite u kašu. Smjesi dodajte jednu šalicu vode. Dobro izmiješajte i na kraju dodajte kurkumu i med po želji. Super koristi za jačanje imuniteta, čišćenje krvnih žila, snižavanje šećera i čišćenje jetre.

5.      Zeleni smoothie

Glavni sastojak je špinat, koji se ne zove bez razloga super hrana, s obzirom na to da obiluje mineralima, vitaminom C i antioksidansima, koji su ključni u borbi protiv virusa i upala. Osim špinat, u sastavu ovog napitka se nalaze i naranča i celer, koji su također bogati vitaminom C.

Priprema: Uzmite 200 g spanaka, 2 štapa celera, 2 očišćene naranče, sve ubacite stavite u sokovnik. Uživajte!

6.     Imuno domaća juha

Sastojci: 2 l vode, 1 manja komada pileta, 1 manji poriluk, 2 srednje mrkve, 3 češnja češnjaka, 1 veći komad đumbira, 1 srednji korijen celera, 1 srednji korijem peršina, 1 šaka peršina, 2 žlice maslinovog ulja, 1 mala žlica kurkume, sol i papar

Priprema: Sve pripremate kao i kod obične domaće juhe.

Poslijednja izmjena danaSubota, 21 Ožujak 2020 13:54
 
index Instagram400x230 youtube