Papina uskršnja bogoslužja neće biti otvorena za javnost

Kako se navodi u online obavijesti koju je uputila Prefektura papinskog doma: "Zbog trenutne globalne nužde za javno zdravstvo, sva liturgijska slavlja Velikog tjedna odvijat će se bez fizičke nazočnosti vjernika". Inače, ovaj ured odgovoran je za distribuciju besplatnih karata koje hodočasnicima omogućavaju pristup općoj audijenciji i drugim javnim bogoslužjima.

Papin raspored za Veliki tjedan započinje u nedjelju 5. travnja svetom misom na Cvjetnicu, odnosno Nedjeljom Muke Gospodnje, kada će predvoditi euharistiju na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.
Potom će u bazilici Sv. Petra predvoditi Misu posvete ulja na Veliki četvrtak 9. travnja.

Za Veliki petak, predviđeno je da predvodi Muku Gospodnju, također u bazilici Sv. Petra, prije nego što će započeti i pobožnost Križnog puta u rimskom Koloseju.
Također će u bazilici slaviti svečanu misu bdijenja u uskršnjoj noć, te uskršnju misu u nedjelju 12. travnja na Trgu Sv. Petra, prije nego li uputi poruku i blagoslov Urbi et Orbi, s balkona Apostolske palače, točno u podne.

Sva navedena bogoslužja ove godine će tako biti slavljena bez nazočnosti hodočasnika i posjetitelja. Nije još uvijek jasno hoće li se lokacije i vrijeme planiranih bogoslužja mijenjati.

Kako izvještava catholicherald.co.uk, u obavijesti iz Prefekture također se navodi da će se opće audijencije srijedom i Angelusi i dalje održavati putem video prijenosa, do 12. travnja.

Spomenimo kako se Italija trenutno nalazi u potpunoj izolaciji barem do 3. travnja kako bi usporila širenje coronavirusa, budući da ima najveći broj zaraženih osoba izvan azijskog područja.

 
index Instagram400x230 youtube