Djelovanje hrvatskih franjevaca u Argentini ostavilo je dubok trag

Iako danas hrvatski franjevci u Argentini imaju samo dva fratra, njihovo neprekidno djelovanje u toj zemlji još od 1923. ostavilo je dubok trag.

Njihova djela, osim u radu s brojnom hrvatskom zajednicom, jako su vrijedna za tu sredinu - a jedan od većih projekata je ''Zavod kardinal Stepinac'', javlja Glas Hrvatske.

- Ovu su školu utemeljili hrvatski franjevci 1961. Prvi direktor, i nositelj projekta od samog početka, bio je fra Urban Stefanić, naravno, zajedno s franjevačkom zajednicom. Dakle, škola postoji već 55 godina – ispričao je fra Jordan Ostojić, rektor Zavoda "Kardinal Stepinac".

Smještena u provinciji Buenos Airesa, Hurlinghamu, urbanoj općini sa 60 tisuća stanovnika - tridesetak kilometra od središta glavnoga grada, škola je od osnutka u argentinskom obrazovnom sustavu.

- Škola ima tri obrazovne razine: predškolsku, osnovnu i srednjoškolsku. Osnovali su je hrvatski franjevci i sada je glavni voditelj fra Jordan Ostojić – rekla je Marta Graciela Graciano, ravnateljica osnovne škole u Zavodu "Kardinal Stepinac".

Od osnutka Zavoda, davne 1961., vode ga hrvatski fratri koji su u misiji u Argentini. Od male osnovne škole s godinama se razvijao i sad pokriva sve razine obveznog obrazovanja.

- Počela je s radom 1961., sa 150 učenika osnovnoškolaca. Taj broj s vremenom je rastao, a u posljednjih 3, 4, 5 godina znatno se povećao. Sad školu pohađa 1800 učenika, a katkad i 1900. Danas imamo oko 1850, a iduće godine, prema broju novoupisanih, mislim da ćemo opet imati 1900 – dodao je fra Ostojić.

- Lijepo je što su većina učenika djeca naših bivših polaznika, pa je ovo zajednica, možda više obitelj nego zajednica, zbog čega smo jako ponosni – istaknula je ravnateljica Marta Graciela Graciano.

Svaka generacija koja je prošla kroz ovu školu dobro zna i za Hrvatsku, ali i za kardinala Stepinca, čije ime nosi. Svojim radom i kvalitetom obrazovnog sustava ova privatna škola postala je jedna od najuglednijih u provinciji Buenos Airesa.

S obzirom na to da je kriminal najveći problem u Argentini, veći i od ekonomskih neprilika s kojima se ta južnoamerička zemlja neprestano suočava, sigurnost u školi dodana je vrijednost. Roditelji također jako cijene i izvanškolske aktivnosti.

- Nudimo brojne aktivnosti. Osim obrazovnog dijela, imamo višenamjenski sportski kompleks u sklopu kojeg djeca mogu pohađati različite aktivnosti. U ovoj se školi radi na mnogim projektima; sve tri su obrazovne razine povezane, a zajednica intenzivno surađuje. U svemu pokušavamo održati kontinuitet i uvijek s istim kriterijima za sve tri razine – dodaje ravnateljica škole.

Svakako je jedna od najzaslužnijih osoba za kontinuitet ove škole pokojni fra Berislav Ostojić, koji je svima bio poznat kao ''Padre Bero''. On je ostavio dubok trag ne samo u Zavodu nego i u toj zajednici. Njemu u čast još se čuva njegov vrt ruža u školi.

- Tijekom 44 godine svećeništva 41-jednu bio je rektor ove škole i učinio je velika djela; sva ne znam ni ja koji sam s njim živio godinama, gotovo cijeli život. Zajedno smo se zaredili, a nakon njegove smrti otkrile su se jako lijepe činjenice o njemu koje su mi bile nepoznate iako sam mu brat – ispričao je fra Jordan.

- Fra Berislav Ostojić, besprijekorna i časna osoba, osoba od načela, koja je dala sve od sebe. Sve je činio s velikim zadovoljstvom, ostavio je život u ovoj ustanovi. Sve što vidite rezultat je njegova rada i ljudi koji su bili uz njega – dodala je Marta Graciela Graciano.

U ovoj školi sav rad protječe uz veliku zahvalnost hrvatskim franjevcima. Njihov trud i zauzimanje za ovu zajednicu urodili su plemenitim plodom.S obzirom na aktualno stanje u Crkvi i činjenicu da nema novih hrvatskih misionara u Argentini - škola bi jednoga dana mogla prijeći u ruke argentinskih franjevaca. Jedino preostaje nada da će se to nekako izbjeći, ali ako se to dogodi - da će ''Zavod kardinal Stepinac'' biti u dobrim rukama.

 
index Instagram400x230 youtube