Nadbiskup Vukšić: Uvažavati prava pojedinaca i kolektiviteta

Izostanak međusobnog poštivanja i nijekanje prava drugih u zemljama kakva je Bosna i Hercegovina glavna su zapreka uspostavi društva sloge, upozorio je nedavno imenovani nadbiskup koadjutor vrhbosanski Tomo Vukšić u intervjuu za Katoličku tiskovnu agenciju Biskupske konferencije BiH (KTA).

U prvom medijskom istupu otkako ga je papa Franjo u siječnju imenovao nasljednikom sadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, monsinjor Vukšić je kazao kako svojom zadaćom u novoj ulozi smatra očuvanje i poštivanje prava drugih, od kojih očekuje isti takav pristup.

“To vrijedi jednako za prava pojedinaca, kao i za kolektivna prava”, kazao je nadbiskup Vukšić dodajući kako je riječ o dvije razine dostojanstva i temeljnih prava koje se uzajamno prožimaju jer zajedno čine ukupnost ljudskih prava.

Nov je vrhbosanski nadbiskup, prije sadašnjeg imenovanja, dobro upoznao stanje u BiH djelujući najprije kao svećenik u Hercegovini, a potom i kao tajnik mostarskog biskupa. Profesorom na Bogoslovnom fakultetu u Sarajevu postao je 1991. godine, a nakon rata imenovan je vojnim ordinarijem u BiH.

Vukšić ističe kako mu je dugogodišnja služba pomogla steći iskustvo iz kojega sada s potpunim uvjerenjem može podsjetiti kako čovjek nije tek individualna stvarnost, nego osoba bitno označena odnosima s drugim ljudima, ali njegovo bitno obilježje ostaje pripadnost zajednici, kako narodnoj tako društvenoj i vjerskoj. Zaborav tih pravila, kako je istaknuo, česta je pojava u bosanskohercegovačkoj stvarnosti, a posebice je u krizi njihova konkretna primjena.

Nadbiskup Vukšić je ocijenio kako se ne smije dopustiti stanje u kojemu vlada nepoštivanje individualnih, ali i kolektivnih prava, a posebice apsolutiziranje i nametanje interesa temeljeno na moći pojedinaca ili na “snazi statističke i demografske nadmoći”.

“To onda rezultira nepravednom uzurpacijom političke i gospodarske moći, dominacijom većine, fingiranom demokracijom”, kazao je nadbiskup Vukšić upozoravajući kako je krajnji ishod takvog stanja obično u nezadovoljstvu i frustracijama koje onda posljedično dovode do pobuna i potiču ljude na odlazak iz zemlje.

Monsinjor Vukšić dužnost vrbosanskog nadbiskupa preuzet će u punom kapacitetu kada papa Franjo odluči umiroviti kardinala Puljića, no već sada najavljuje kako je temelj njegova djelovanja u toj ulozi biti duhovni pastir svim katolicima, bez obzira na njihova stranačka i politička opredjeljenja, potičući ih da djeluju slobodno, ali uvijek u korist općeg dobra. Pritom će, kako je najavio, posebice “tražiti i poučavati” one koji su se u svom djelovanju udaljili od kršćanskog nauka i moralnih načela.

Novi vrhbosanski nadbiskup koadjutor istaknuo je također kako Crkva ima obvezu zadržati svoju autentičnost i ne biti dijelom nikakve političke opcije. “Dok prihvaća i uvažava pravo na različitost zbog svog poslanja i nadležnosti, Crkva se ne podudara i ne poistovjećuje ni s kojom političkom zajednicom ili strankom, niti se veže uz bilo koji društveni sustav”, podsjetio je nadbiskup Vukšić.

Papa Franjo imenovao je krajem siječnja vojnog ordinarija u BiH Tomu Vukšića za nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije. Imenovanje msgr Vukšića uslijedilo je u trenutku kada je kardinal Vinko Puljić, sadašnji vrhbosanski nadbiskup, najavio kako će 2021. zbog navršenih godina zatražiti umirovljenje. Biskupi koadjutori u pravilu se imenuju kao osobe s pravom preuzimanja biskupske časti.

 
index Instagram400x230 youtube