Svjedočanstvo fra Augustina Kordića o proglašenju svetim Nikole Tavelića

Prije 50 godina Hrvatska je dobila svog prvog sveca – svetog Nikolu Tavelića.

Svoja sjećanja na taj važni događaj iz 1970. godine, fra Augustin Kordić, danas član samostana svetog Frane u Šibeniku, podijelio je s fra Ivanom Bradarićem, rektorom Nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku, prenosi Šibenska biskupija.

”Proglašenje svetim Nikole Tavelića bio je glavni razlog mog boravka u Rimu u lipnju 1970. godine. Htio bih istaknuti da je tom proglašenju svetim Nikole Tavelića prethodila velika radost u našem narodu . Kad smo početkom siječnja te iste godine čuli da će biti proglašen svetim, to je bila eksplozija radosti”, svjedoči fra Augustin koji je kao tadašnji kapelan župe sv. Antuna u Zagrebu organizirao i hodočašće u Rim. Nekoliko autobusa s hodočasnicima krenulo je tog lipnja put Rima.

”U bazilici svetog Ivana Lateranskoga 20. lipnja služena je sveta misa na kojoj je bilo gotovo 20 000 vjernika i oko 400 svećenika te svi naši biskupi. Istoga dana u podne bila je audijencija kod pape Pavla VI. u Damazovu dvorištu. Nikad neću zaboraviti prolaz kroz ta vrata u Damazovo dvorište i tu stisku. To je bila jedna sveta stiska jer nas je bilo jako mnogo”, s veseljem se prisjeća fra Augustin.

”Uzbuđenje, pljesak, radost, ljepota, zanos – čudo Božje”, tako fra Augustin opisuje dan uoči kanonizacije.

”Kada se papa Pavao VI. pojavio na balkonu s njegove lijeve strane stajao je kardinal Franjo Šeper, a s desne šibenski biskup Josip Arnerić. Papa nam se obratio na latinskom jeziku, a prevodili su na hrvatski. Govorio nam je o našem Nikoli Taveliću koji će sutra biti proglašen svetim. Kasnije je šibenskom biskupu govorio da ga je susret s Hrvatima u Damazovom dvorištu zadivio”, rekao je u razgovoru fra Augustin Kordić, piše Hrvatska katolička mreža.

Kanonizacija je održana u bazilici svetoga Petra u Rimu, a fra Augustin kaže da se to oduševljenje ne da opisati riječima. ”Okupilo se 18 do 20 000 ljudi. Napokon smo mi Hrvati dobili svoga sveca! Dakle, postali smo zreli kršćani katolici. Bili smo ponosni, radosni i Bogu zahvalni za to”, s ponosom naglašava fra Augustin.

Ove godine na taj isti datum, 21. lipnja, u Šibeniku će svečanim euharistijskim slavljem biti proslavljena 50. obljetnica kanonizacije. Na pitanje kako gleda na budućnost našeg sveca, svetog Nikole Tavelića, fra Augustin kaže da mu je drago da se u posljednje vrijeme u Samostanu svetoga Nikole u Šibeniku puno radilo na tome da se širi njegovo štovanje.

 

AUGUSTIN ZDRAVKO KORDIĆ

Fra Augustin Zdravko Kordić rođen je 1939. godine u Grljevićima (Ljubuški) u Bosni i Hercegovini.

Godine 1951. ušao je u sjemenište franjevaca konventualaca. Bogoslovne nauke završio je 1966. godine kada je i zaređen za svećenika u Zagrebu.
Službovao je u Zagrebu, Puli i Vinkovcima. Magistrirao je franjevačku duhovnost na Antonianumu u Rimu. Od 2014. godine je u samostanu sv. Frane u Šibeniku.

 
index Instagram400x230 youtube