Popularni hrvatski glumac i pjevač otvorio dušu: ‘Evo kako je biti vjernik na estradi’

Stjepan Lach za sebe kaže da je prvenstveno suprug i otac troje djece što je sasvim dovoljno da ima ispunjen i zanimljiv život.

Inače voli voziti, jesti dobru hranu, uživa u  tišini i šetnjama. Široj javnosti poznat je kao izvrstan mladi glazbenik koji je svoje mjesto na glazbenoj sceni pronašao izvodeći kvalitetnu glazbu. Pjesmom “Tako nedostaješ” oduševio je stručni žiri i publiku na Splitskom festivalu 2022. godine, te osvojio nagradu za najbolju interpretaciju. I dalje svojom glazbom ne prestaje oduševljavati kako struku, tako i publiku.

Stjepan je poznat i kao glumac. Naime, glumio je u seriji “Dnevnik velikog Perice”, mjuziklima “Uskrsli”, “Mamma Mia”, “Pacijenti” i “Jalta, Jalta”, te u drami “Gospoda Glembajevi”.

Ono što nas je na Vjera.hr potaknulo na razgovor sa Stjepanom je njegovo svjedočanstvo vjere i otvorenost prema Gospodinu.

U zadnje vrijeme doživio si veliki glazbeni uspjeh, kako se nosiš s tim?

Drago mi je što mogu reći da primijetim napredak u svojoj karijeri, ali iz mog kuta gledanja više su to neki mali, strpljivi i promišljeni koraci. Smatram svoje preseljenje u Ljubuški od prije 6 godina najboljim potezom za zadržati normalan pogled na posao kojim se bavim. Ta distanca i “fizička odvojenost” privatnog i poslovnog mi zaista najviše godi.

Postoje li određeni trenutci u estradnom životu koji su ti teško pali, kušnje s kojima si se morao nositi?

Drago mi je da sam imao priliku školovati glas i da imam dovoljno ljudi oko sebe koji me poznaju i vjeruju u mene tako da mi sve to daje određenu sigurnost u onome što radim. Glazbena karijera je maraton pun uspona i padova, a bitno je ostati čvrsto nogama na zemlji i kad te svi hvale, ali i kad baš i ne ide. Možda je generalno u estradi najčešća kušnja oholosti i ona nikoga ne zaobilazi.

Kako je biti u svijetu glazbe, a istovremeno biti vjernik?

Ja ne bih pravio neku posebnu razliku između glazbe i bilo kojeg drugog posla po tom pitanju. Ako se trudiš živjeti svoju vjeru čime god se ti bavio uvijek će biti i kušnji i zadirkivanja, ali ne mogu reći da sam radi vjere lošije prolazio od drugih. Što se tiče mog odnosa prema glazbi dosta pazim na tekstove svojih pjesama i i gledam to dobro profiltrirati kako bi oni bili zdrava hrana slušateljima.

Kako na tvoju vjeru gledaju kolege glazbenici, jesi li imao negativna ili pozitivna iskustva?

S obzirom da javno svojim načinom života svjedočim vjeru, moji kolege i suradnici znaju kakav sam i to uglavnom prihvaćaju. Svaku šalu na svoj račun prihvatim s osmijehom, a osobno nisam tip koji će pokretati priče o vjeri. Radije se držim one “djela govore više od riječi”.

Na koji način svjedočiš Boga u glazbi, opiši neki poseban trenutak gdje si svjedočio Boga?

Neki moji glazbeni počeci su zapravo vezani uz duhovnu glazbu, posebno zahvaljujući sestrama Husar. Pjevao sam himnu SHKM-a u Dubrovniku koju su one napisale te nastupio više puta na Bonofestu u Vukovaru kojeg su organizirale. Vrlo rado se i danas odazivam na duhovne koncerte, a na njima je uvijek posebna odgovornost i trema. Kao što je netko dobro primijetio, svaka je pjesma duhovna, pitanje je samo koji duh u njoj prebiva. Moje nastojanje je da u mojim autorskim pjesmama prebiva Božji duh.

Baviš se i duhovnom glazbom. Imaš li namjeru snimiti album duhovne glazbe?
Vjerujem da će se jednog dana i to ostvariti, ali možda u nekoj zrelijoj fazi karijere. Drago mi je da samu prošloj godini izdao novu duhovnu pjesmu nakon nekoliko godina pauze. Radi se o pjesmi Dragi je moj koja je nastala u suradnji s grupom Afterlife te me raduje što je vrlo dobro prihvaćena.

Oženjen si i otac troje djece, kako spajaš poslovno i privatno, odnosno koji su najveći izazovi s kojima si se susreo kao otac i suprug?

Oženjen sam i otac troje male djece (5, 3 i 1 godina) tako da je supruzi i meni trenutno stvarno izazovno. Najvažnije je da smo jedno drugom podrška i oslonac. Prije braka smo pričali o budućnosti i dogovorili neke bitne stvari poput toga gdje ćemo živjeti i od čega ćemo živjeti. Stoga danas nije toliki problem kad je tata tjedan dana na putu jer znam da imam njeno razumijevanje i podršku. Hvala Bogu uvijek se nađe netko tko pomogne oko djece tako da na kraju nitko nije zakinut.

Što bi poručio mladima koji se žele baviti glazbom, koji su najveći izazovi u tom svijetu, kako opstati u tom svijetu i biti vjeran Bogu?

Ako osjećaš da je glazba tvoj poziv: radi, pokušavaj, stvaraj i bori se. Svi mi vidimo pjevače koji su velike zvijezde i mislimo kako je njima lako i lijepo u životu, ali vjerujte, puno truda, rada i sreće potrebno je da se dođe do vrha, a još više da se tamo i ostane. Bez obzira na sve, neka Bog bude na prvome mjestu jer nikakva slava i uspjeh nisu vrjedniji od Njega. I zadnja stvar: birajte s kim ćete surađivati, nađite dobre ljude koji će vas razumjeti i pomoći vam na tom predivnom putu, a ne odvesti vas na krivi put.

Koji su tvoji planovi za budućnost i poruka za kraj?
Ja nastavljam i dalje kao do sada, stižu pjesma za pjesmom te vjerujem sve više nastupa tako da se veselim 2024.g. i svemu što nosi budućnost.
Poruka za kraj: Ne bojte se! Samo hrabro i s Isusom.

 
index Instagram400x230 youtube