Održano edukativno predavanje namijenjeno trudnicama i dojiljama

U prošlu subotu, 7. listopada 2023. U Herceg Etno selu, u organizaciji dječjih trgovina Tintilinić i brenda Nuk, održano je edukativno predavanje namijenjeno trudnicama i dojiljama.

Ovaj događaj okupio je brojne buduće majke koje su željele proširiti svoje znanje i razumijevanje o zdravoj trudnoći i dojenju. Predavanje je započelo u 17:00h, a sudionicima su se obratili stručnjaci s područja ginekologije, pedijatrije, sestrinstva, psihologije, nutricionizma, fizioterapije.

Tematski obuhvaćajući sve faze trudnoće i prvih dana majčinstva, predavači su pružili dragocjene informacije i praktične savjete. Ginekolog Anja Vasilj se dotakla teme praćenja trudnoće te pripreme za porod i period nakon njega. Pedijatrica Sanja Džida nam je pružila informacije o skrbi novorođenčeta, važnosti dojenja i bliskog kontakta majke i djeteta. Također, Olivera Perić – doktorica sestrinstva skrenula je pažnju na važnost uloge i uključivanja očeva u prvim fazama bebinog života. Koliko je mentalno zdravlje majke bitno, svojim zanimljivim izlaganjem pokazale su psihologinje Ivana Granić Galić i Ana Lovrić koje su govorile o povezivanju majke sa djetetom i o postporođajnoj depresiji.

O babyhandlingu je govorila Marija Puljić – fizioterapeut i Bobath dječji terapeut te je i na praktičnom primjeru pokazala način primjene i važnosti pravilnog rukovanja sa bebom. Nutricionistica Marijana Zubac je istaknula važnost uravnotežene prehrane i unos hranjivih tvari za trudnice. Savjetnica za dojenje, Rusmira Arapović, pozvala je žene na upornost i hrabrost za dojenje te naglasila da je svaka kap majčinog mlijeka je bitna. Osim toga sudionici su imali priliku čuti i iskustva drugih majki, pa je tako svoje poučno i zanimljivo iskustvo dojenja trojki podijelila Mirna Bubalo, poduzetnica i majka petero djece. Istaknula je kako je bitna želja majke za dojenjem, a sve ostalo se da i može naučiti. Cijeli program je vodila Sanja Pehar.

Na kraju, ovo edukativno predavanje nije pružilo samo znanje, već i osnažilo trudnice i dojilje, potvrđujući im da nisu same u svojim izazovima i da zajednica stoji uz njih. Ovo je samo jedan od primjera kako lokalne incijative mogu pružiti važnu podršku budućim majkama, a Tintilinić i Nuk će sigurno nastaviti organizirati ovakva predavanja.

 
index Instagram400x230 youtube