|VIDEO| Humac – mjesto koje njeguje duhovnu i čuva kulturnu baštinu svoga naroda

U franjevačkom samostanu svetog Antuna Padovanskog na Humcu nalazi se Humačka ploča iz XII. stoljeća.

To je najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku na području današnje Bosne i Hercegovine. U sklopu samostana nalazi se i zbirka umjetnina sa svojim stalnim postavom pod nazivom ''Majka''. Početkom listopada 2022. ostvarena je stoljetna želja franjevaca koji ondje djeluju - otvoren je Dom svetog Ante.

U emisiji Izdvojeno gostovao je humački župnik i gvardijan samostana na Humcu fra Dario Dodig, koji je u uvodu istaknuo kako je Humac uvijek živ te ga raduje što se osjeća život Župe.

- Župa je u sebi velika te razbacana i teška. Humac je postao centar i simbol ljubuškog kraja. Tamo dolaze ljudi i vjernici sa svih strana. Ne samo iz naše Župe, nego okolnih Župa. Osim toga, to je hodočasničko mjesto ne samo za blagdan sv. Ante nego i cijele godine.

Govorio je i o moćima sv. Antuna Padovanskog u Humcu.

- Mislim da su moći dosta dugo prisutne, ali već smo dobili one iz Padove. Inače, u Padovi je bio jedan naš fratar koji je rodom iz naše Župe. Tamo je bio ispovjednik, ali on je konventualac. Konventualci drže svetište sv. Antuna pa je on nama poslao te moći u obliku dara.

Odgovorio je na pitanje vezano za tijelo i moći sv. Antuna u svetištu.

- To je dio tijela, ali ne znam točno kada je bilo iskapanje i preuređivanje groba sv. Ante. On je to poslao nama i to nas raduje jer nam je to vrlo važno. Za sv. Antu osobno bih rekao da je za mene ravno čudu. Ne samo da katolici dolaze kako bi ga štovali, nego vjernici drugih vjera kao što su muslimani i pravoslavci.

Osvrnuo se na Ljubuški.

- Grad Ljubuški je hrvatski katolički kraj, iako ima nešto malo muslimana. Tamo se živi jedan lijep suživot. Poštujemo se tako da život teče bez problema, zaključio je fra Dario Dodig.

Poslijednja izmjena danaPetak, 21 Listopad 2022 11:53
 
index Instagram400x230 youtube