Fra Iko Skoko: Kako ćete mi vjerovati ako vam kažem stvari nebeske?

Evanđelist Ivan opisuje nekoliko Isusovih susreta i razgovora. Posebno su poznati Isusovi razgovori s Andrijom i Ivanom (Iv 1,37-43), Natanaelom (1,47-51), Nikodemom (Iv 2,23-3,21) i Samarijankom (4,1-22).

Isus je postao već poznat među ljudima. Neki su već vjerovali u njega jer su vidjeli čudesa koja je učinio. Evanđelist Ivan navodi kako je Isus dobro poznavao čovjekovu nutrinu. Nikodem je bio član farizejske skupine i član Velikog vijeća. Farizeji su imali jak utjecaj u Velikom vijeću (Sanhedrin, sinedrij koji je imao 71 člana i koji je imao najveću vlast u židovstvu). Nikodem je čuo za Isusa, a možda ga je i vidio. Jedanput je došao razgovarati s Isusom. Isus ga je primio u noći kako Nikodema ne bi primijetili članovi njegove skupine koja je bila strogo ortodoksna. Nikodem počinje svoj razgovor s Isusom priznajući da je Isus od Boga došao: "Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj, jer nitko ne može činiti čudesa koja ti činiš ako Bog nije s njim." (Iv 3,2)

Nikodem priznaje Isusu čudesa. Isus ga želi podići na višu razinu – duhovnu – te mu reče: "Zaista, zaista, kažem ti, tko se odozgo ne rodi, taj ne može vidjeti Kraljevstva Božjeg." (Iv 3,3) I Nikodem je vješt u komunikaciji. Nastavlja postavljati pitanja Isusu: "Kako se može čovjek, kad je već star, roditi?" (Iv 3,4) Jasno mu je tjelesno rađanje. Isus mu tumači što je duhovno rađanje: "Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi od vode i Duha, taj ne može ući u kraljevstvo nebesko…" (Iv 3,5) Nikodem želi razumjeti i duhovno rađanje. Zato nastavlja pitati kako se čovjek može roditi duhovno. Isus hvali Nikodema što se tiče znanja koje se može naučiti. Međutim, teško razumije Isusovo svjedočanstvo. Isus pita: "Ako mi ne vjerujete kad vam kazah zemaljske stvari, kako ćete mi vjerovati ako vam kažem nebeske?" (Iv 3,12) Isus mu nastavlja naviještati Božju ljubav prema ljudima i svoje poslanje radi spasenja svijeta. Isus se predstavlja kao Sin Čovječji koji je Svjetlo. Došao je da nitko na propadne te da povjeruju u njega i baštine život vječni.

Evanđelist Ivan spominje još dva puta Nikodema. Jedanput u Velikom vijeću kad su raspravljali kako pogubiti Isusa. Nikodem je postavio pitanje: "Osuđuje li naš zakon nekoga ako se prije ne sasluša i ne dozna što je učinio?" (Iv 7,50) Ostali članovi Vijeća su mu se suprotstavili. Posprdno su pitali je li i on iz Galileje. Nikodem je došao pomoći Josipu iz Arimateje pokopati Isusa. Donio je veliku količinu smjese smirne i aloje te su njih dvojica pripremila Isusovo tijelo za pokop i pokopala ga u novi grob u vrtu (Iv 19,38-39). I danas ima "nikodemaca".

 

 
index Instagram400x230 youtube