Sigurna kuća u Međugorju: Spas iz nasilja i beznađa

0ko 600 žena, djevojaka i djevojčica svih nacija s područja BiH, ali i okolnih zemalja, u proteklih dvadesetak godina ruku spasa pronašlo je u Međugorju.

Riječ je uglavnom o ženama žrtvama obiteljskog nasilja, djevojkama koje su zapale u probleme ovisnosti, trudnim maloljetnicama koje nisu imale podršku obitelji…, piše Večernji list BiH.

Dobrota, pomoć, ljudskost

Svaka od njih ima svoju priču, jednu potresniju od druge, ali zahvaljujući maloj skupini dobrih ljudi koja djeluje kroz udrugu “Majka Krispina”, većina ih ima sretan kraj. Iako nosi naziv sigurna kuća, objekt u kojem su smještene dok ne budu spremne na “samostalan život” nije ograđen bedemima ni psima čuvarima. Riječ je o kući otvorenih vrata u koju mogu ući sve žene i djeca koja su se našla pred zidom i ne vide izlaz iz svoje situacije. - Udruga “Majka Krispina” organizirana je zajednica građanskih i redovničkih osoba koja ima cilj štititi i promicati ljudski život kao najveći dar od Boga. Uz tri “civilke”, Udrugu vode i tri časne sestre franjevke. Počeci naše Udruge vezani su uz same početke Majčina sela u Međugorju. S obzirom na probleme s kojima smo se susretali, morali smo se fizički, a poslije i pravno, odvojiti od Majčina sela. Znači, više od 20 godina udruga “Majka Krispina” pomaže prvenstveno napuštenim i nezbrinutim trudnicama, ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja te priprema žene i djevojke s problemima ovisnosti za terapijske zajednice poput zajednice “Cenacolo”, “Papa Giovanni” i sl. - kaže nam Kristina Pehar, jedna od voditeljica Udruge. Dodaje kako su kroz protekle godine mnoge žene kucale na vrata Udruge, bez obzira na vjeru i naciju, bez obzira na dob i probleme u kojima su se našle.

- Mnogim smo napuštenim trudnicama pomogle da na svijet donesu živu i zdravu djecu te su mnoga od te djece danas već mladići i djevojke - nastavlja Pehar. Ističe kako se svakoj ženi koja se obrati za pomoć pristupa individualno jer nema ni jedne žrtve s “istom pričom”.

- Kad žena traži pomoć, nekako uvijek nastojimo obaviti temeljan razgovor kako bismo donekle sagledali problem te pokušali zajedno pronaći rješenje. Ako možemo pomoći, žena (najčešće su majke s djecom) dolazi u našu kuću, boravi kod nas te uz pomoć određenih institucija pokušavamo naći najbolje rješenje za njihovu situaciju i probleme.

Našu kuću žene napuštaju tek kad se za to stvore uvjeti, znači rok boravka u našoj kući nije ograničen i besplatan je - navodi Pehar. Važno je naglasiti kako Udruga na sebe preuzima svu skrb i pomoć koja je potrebna ženama i djeci koja borave kod njih.

Znači, uz osiguran krov nad glavom, udoban smještaj i obroke, Udruga osigurava i druge pomoći ako su one potrebne u trenutku i određenoj situaciji... od medicinske, pravne, psihološke, sve ovisno o slučaju. Kada je riječ o maloljetnim trudnicama, a one nisu bile rijetki stanari kućice u srcu Hercegovine, Udruga je obvezna uključiti i nadležni centar za socijalni rad kako bi zajedno iznašli najbolje rješenje.

Ono, kada je u pitanju ova Udruga, uvijek znači rođenje djeteta.

Upravo je broj spašenih dječjih života ono čime se članovi udruge “Majka Krispina” najviše ponose i što im u teškim trenucima daje snage da nastave.

Životne tragedije i priče

S mnogima od njih ostaju u kontaktu i nakon što napuste objekt Udruge, a nerijetko se bivši članovi vraćaju kako bi pomogli u opstanku iste. - S obzirom na to da smo kuća prihvata, ne nudimo trajni smještaj, već žene borave do trenutka dok se ne stvore uvjeti za njihov odlazak, odnosno dok se određene životne situacije ne srede. Kapacitet kuće je do 15 žena, plus djeca - ističe Pehar. Dodaje kako trenutačno u kući boravi šest žena i petero djece. Među njima je i jedna posebna mala obitelj, čija priča rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Riječ je o majci s djetetom kojima je već godinama ova kuća jedini dom za koji znaju.

- Dijete je rođeno kod nas. Naime, majka je došla u kuću kad je bila trudna oko dva mjeseca. Riječ je o djevojci koja je mentalno limitirana i koju je iskoristio stariji muškarac. Kad je ostala trudna, nije htjela pobaciti, nego se sklonila kod nas i rodila dijete. Po rođenju se ispostavilo da dijete ima u funkciji samo jedan bubreg, a kasnije je dijagnosticiran težak oblik hemofilije. Već godinama su smješteni kod nas, jedini smo dom koji dijete poznaje. Ova majka i njezino dijete također su ogledalo društva i države u kojoj živimo, jer se ni nakon nekoliko godina još nitko od nadležnih institucija nije zapitao ni gdje su ni kako su - priča nam Pehar, dodavši kako, nebitno je li u kući pet ili petnaest žena, to je mala kršćanska zajednica koja jako dobro i složno funkcionira. Kada je riječ o samom funkcioniranju, Udruga djeluje po principu obitelji. Sve žene koje tu borave imaju svoje dnevne obveze, a djeca idu u školu ili vrtić.

- Znači, žene i kuhaju, spremaju, peru, čiste, pomažu u vrtu i radu s djecom te u radionici suvenira i rukotvorina - kaže Pehar. Naglašava kako udruga “Majka Krispina” živi od pomoći i dobročinstava dobrih ljudi. - Donacije hrane, higijene, sredstava za čišćenje, lijekova, a i novčane donacije pomažu da naša Udruga može pomagati najugroženijima u našem društvu. S obzirom na to da smo u Međugorju, dosad su naš rad prepoznali i poduprli mnogi strani hodočasnici koji su dolaskom u Međugorje htjeli čuti i svjedočanstvo naše Udruge - zaključila je Pehar.

 

 

 
index Instagram400x230 youtube