Ljubuški Karneval nastupio u Korceu u Albaniji [video]

Karneval uvijek sa sobom donosi živost i veselje, pa je tako „vrlo živo“ ovaj vikend bilo i u Korčeu, gradu na jugoistoku Albanije gdje se tradicionalno održava najveći i najpoznatiji međunarodni karneval u Albaniji – „Karnevalet e Korces!“

Ulice ovog albanskog grada bile su u subotu, na dan održavanja karnevala, preplavljene rasplesanim i razdraganim ljudima, svuda su se mogle vidjeti maškare u raznim bojama, a u svemu tome sudjelovali su i Ljubušaci, točnije Karnevalsko društvo Prolog, koje je kao predstavnik Ljubuškog Karnevala, ove godine prvi put nastupilo na ovoj manifestaciji i odmah osvojilo nagradu za najbolju maškaranu skupinu.

Ljubušake je nagrada malo i iznenadila, naime, nakon nastupa oni su se maskirani u domoroce raštrkali po trgu „Pazari i Korçës“, neki su se družili s maškarama iz drugih gradova i zemalja, a većina ih je upijala dojmove i odmarala na terasi jednog od brojnih kafića koji okružuju trg, kada ih je prenuo glas s razglasa.

Unatoč jezičnoj barijeri, razumjeli su kako voditeljica dodjele nagrada na albanskom spominje Bosnu i Hercegovinu i Ljubuški, moglo se razaznati kako govori i „Grand prix“, a nedoumice su ubrzo razriješene kada su se ostale maškare počele okretati prema “ljubuškim domorocima“, „nabacivati im petice“ i čestitati.

Uslijedilo je još jedno penjanje na pozornicu nasred trga, predsjedniku Karnevalskog društva Prolog Jakovu Begiću uručena je prigodna plaketa, a Ljubušaci su se s nagradom fotografirali za uspomenu , pred šarolikim mnoštvom na trgu.

Bio je to trenutak koji je Ljubušake u Korčeu ispunio ponosom, a iako ih je nagrada za najbolju maškaranu skupinu ispočetka malo zatekla, oni su je sigurno „zaradili“ svojom srčanošću.

Naime, spremati za nastup počeli su se nekoliko sati ranije na platou ispred „Grand Hotel Palace“ gdje su bili smješteni, a nakon uvježbavanja koreografije, krenuli su u mimohod kroz Korče.

Čitavim putem oko njih se okupljalo stanovništvo, prilazile su majke s djecom kako bi se fotografirale s domorocima, a nekoliko sati koliko je trajao program karnevala, Ljubušaci nisu izlazili iz uloge, vukli su sa sobom razglas, puštali pjesme, plesali, mahali kopljima i uveseljavali publiku oko sebe.

 Svakih nekoliko metara netko bi ih zaustavio i zamolio za fotografiju, a ljubuški domoroci nijedan zahtjev nisu odbili.

Iako se teško sporazumjeti s albanskim stanovništvom, za svakog su imali osmijeh, a domaćini su srdačan nastup na mimohodu i kasnije na pozornici znali nagraditi.

Sve to je ponukalo vođu puta Jakova Begića da nakon dodjele nagrade svima pošalje grupnu poruku; „Srce mi je kao kanta, oduševljen sam ovim karnevalom, ovim gradom, našim nastupom, putem, ma sve je savršeno ovaj vikend“.

Na ovaj način su Ljubušaci u najboljem svijetlu predstavili i promovirali svoj grad, jer ime Ljubuškog se čulo na razglasu pred tisućama ljudi, a članovi skupine su dali i nekoliko izjava za albanske televizije.

Inače, na karnevalu u Korčeu nastupilo je čak  27 skupina iz Albanije, Rumunjske, Argentine, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Bugarske, pa je to Ljubušacima bila i prilika za upoznavanje s drugim kulturama.

Treba napomenuti kako su osim u Korčeu, gdje su proveli čitav dan, Ljubušaci tijekom ovog puta turistički obišli dobar dio Albanije i Crne Gore, pa su se tako fotografirali iznad Bokokotorskog zaljeva, pili kavu u Baru, obišli središte Tirane, šetali Skadrom, neki su se stigli okupati na plaži u Draču…

Sve u svemu - vrhunski doživljaj.

Dio priloga posvećen Ljubuškom karnevalu počinje od 1.14 min. videozapisa

 
index Instagram400x230 youtube