Grad Ljubuški sudjeluje u manifestaciji „Akademija zemlje i ruku“ u Iloku [najava]

Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba i OPG „Izvori života“ – Zelenika iz Iloka pokrenuli su 2017. godine edukacijski projekt „Akademija zemlje i ruku“, projekt očuvanja izrade „ćerpiča“ – zemljanih opeka i drugih uporabnih predmeta od zemlje, kakvi su se nekada koristili na području Srijema. Akademija se svake godine održava u lipnju u gradu Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela.

Cilj je ovoga projekta očuvanje tradicijske nematerijalne i materijalne kulturne baštine iločkoga kraja. Posebno vrijednu komponentu u realizaciji projekta od 2018. godine smatramo prekograničnu suradnju uključivanjem i sudjelovanjem mladih Hrvata izvan Lijepe Naše, što predstavlja hvale vrijedan čin u povezivanju Hrvata izvan Domovine njihovih predaka. Uz domaćine, učenike iločke Osnovne i Srednje škole, sudjeluju mladi iz Mađarske (Mohač) i Bosne i Hercegovine (Ljubuški). Poziv je upućen i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici za sudjelovanje mladih Hrvata iz Vojvodine.

U slopu programa će se održati i izložba fotografija Foto kluba Fokus Ljubuški. Kroz fotografije raznih motiva posjetitelji izložbe imaju priliku upoznati dio ljepote Ljubuškog iz kuta kako svoj zavičaj vide ovi umjetnici. Izborom fotografija koje će biti izložene članovi Foto kluba Fokus će se potruditi prikazati sve ono po čemu je Ljubuški prepoznatljiv, od kule do slapova Kravice, Čeveljuše, Koćuše, Vitine, prostranog polja, vedrog hercegovačkog neba i drugog.

„Akademija zemlje i ruku“ izvrsna je prilika kojom možemo iskusiti i osjetiti život nekada te naučiti nešto novo, a zapravo tako staro, i to u kraju dobrih domaćina: gradu Iloku. U sklopu manifestacije održava se Festival susjeda, natjecanje u pripremanju fiš-paprikaša, a od ove godine i Revijalna akademija uštipaka! Edukacijske radionice su namijenjene turistima koji vole prirodu i kulturnu baštinu, studentima te djeci predškolskoga i školskoga uzrasta, privatnim iznajmljivačima i turističkim djelatnicima.

Provedbu ovoga projekta podržavaju: Grad Ljubuški, Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo obrazovanja i znanosti RH, Hrvatska turistička zajednica, HGK-Županijska gospodarska komora Vukovar, Upravni odjel za društvene djelatnosti-odjel školstva za Vukovarsko-srijemsku županiju, Grad Ilok, Srednja škola Ilok, Turistička zajednica grada Iloka, Gradski muzej Vukovara i Muzej grada Iloka.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 04 Lipanj 2019 09:02
 
index Instagram400x230 youtube