Svečano predstavljene obnovljene orgulje u Ljubuškom

U ljubuškoj crkvi sv. Kate sinoć je priređen koncert na orguljama Katje Krolo Šarac iz Čitluka povodom svečanog predstavljanja obnovljenih orgulja u Ljubuškom.

Uoči koncerta nazočnima se obratila Ivana Zrimšek Šaravanja koja je istaknula kako je riječ o jednim od najstarijih orgulja u Hercegovini.

Sagrađene su 1875.godine, a u crkvu u Ljubuškom su stigle 1984. iz katoličke crkve u Srijemskoj Kamenici. Na njima je samo svirao pok. fra Stanko Vasilj za blagdan sv. Kate sa zborom sa Humca, ali su u ratu oštećene gelerima. Imaju 8 registara i bez pedala su, te predstavljaju povijesno-umjetničku vrijednost.

Nakon nje, obratio se i humački gvardijan fra Dario Dodig koji je istaknuo kako mu je uvijek bila želja ponovno staviti orgulje u funkciju.

"U mome djetinjstvu je bio ovdje samo dječji zbor, koji je lijepo pjevao, ali tada nije postojao veliki zbor, tako da te tada orgulje nisu mogle biti ni korištene, u pravom smislu riječi. Sjećam se da su se koristile samo na blagdan sv. Kate. Sada imamo dva prekrasna zbora u crkvi svete Kate, Dječji zbor Radost i Veliki zbor sv. Kate. Za ovaj veliki zbor bih rekao da je među najboljim zborovima u Hercegovini, ali nedostajao im je taj instrument koji će upotpuniti njihovo pjevanje. Želja mi je bila da se te orgulje stave u funkciju, posebice jer one propadaju samim stajanjem. Zamolio sam poznatog restauratora orgulja, gospodina Vida, da dođe ovdje i pogleda orgulje i vidi što se može učiniti. On je bio tu par mjeseci, potpuno ih rastavio, čak ih je izmjestio iz mjesta gdje su bile. Pomaknuli smo ih naprijed da bi dobile bolji zvuk i sada se nadam da će one imati svoju funkciju da poboljšaju liturgijsko pjevanje i da budu u službi dva zbora u crkvi sv. Kate u Ljubuškom", rekao je fra Dario.

Katja Krolo Šarac je sinoć na orguljama izvela skladbe iz razdoblja ranog baroka i baroka, kao i jedno djelo iz 20. stoljeća.

"Ugodno sam se iznenadila, iako je mali instrument koji ima svega osam registara dosta toga se moglo izvući iz njih. Po reakcijama publike rekla bih da je ovo predstavljanje orgulja uspjelo. Moglo se čuti najtiše registre, one nekako srednje, mezzo forte, kao i ona naglasnija dinamika. Osobito mi je drago jer je ova crkva prilično akustična i to dosta pridodaje zvuku svakih orgulja", rekla je nakon koncerta Krolo Šarac.

 
index Instagram400x230 youtube