Hotel Bigeste domaćin satiričarima "Onomatobleja Show" [najava]

U današnje vrijeme, građani u Bosni i Hercegovini razjedinjeni su po mnogim pitanjima, ali imaju i nešto zajedničko. Sklonost ka stereotipiziranju nam je, izgleda, svima svojstvena.

Dobro poznata ekipa satiričara iz Mostara pod nazivom Onomatobleja, želi ukazati na besmisao općeprihvaćene stereotipizacije, ali i njene opasnosti za zdrav razum. Na sebi svojstven način, kroz oštru satiru i živopisne likove, Onomatobleja je osmislila novu predstavu i pripremila turneju „Onomatobleja Show“ koja će obuhvatiti čak 25 gradova u Bosni i Hercegovini, a u Ljubuški dolazi, u srijedu 9. listopada 2019. godine.

„Nažalost, stereotipi o različitim narodima ili manjinskim grupama koje žive u našoj zemlji, svoje uporište imaju u ukorijenjenim predrasudama uz koje odrastaju generacije. Obično se javljaju u porodici, i prenose s koljena na koljeno, ali se „podgrijavaju“ pogotovo u retorikama pojedinih političara, ali i u medijima i svakodnevnom životu. Na sve to dolaze i društvene mreže na kojima se javlja govor mržnje“, upozorava Nikola Rončević, jedan od autora i izvođača Onomatobleja Showa.

„ Obzervirali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrdži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“, objašnajva Omer Hodžić, mostarski stand-up komičar i koautor predstave.

Trojica satiričara u predstavi utjelotvoruju lepezu živopisnih likova, čija su imena: Random Lovac, Zdena Pičeta, Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a važno je napomenuti da predstave nisu namijenjen pubici mlađoj od 15 godina.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 07 Listopad 2019 17:40
 
index Instagram400x230 youtube