Prva polufinalna večer Eurosonga - 10 zemalja izborilo finale

Hrvatska radiotelevizija i ove godine tradicionalno prenosi sve tri večeri najvećega svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja – natjecanja za pjesmu Eurovizije.U prvom polufinalu za prolaz dalje borilo se 17 zemalja, a kvalificirale su se Grčka, Bjelorusija, Srbija, Cipar, Estonija, Češka, Australija, Island, San Marino i Slovenija.

Među njima predstavili su se i naši susjedi Crna Gora i Mađarska te Poljska, Finska, Belgija, Gruzija i Portugal.

Takozvanih "pet velikih" Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska automatski ulaze u finale jer daju najveći financijski doprinos Europskoj uniji radiotelevizija koja producira natjecanje. Dodatno ulazi i Izrael kao zemlja domaćin.

Zbog velikog broja natjecatelja održavaju se dva polufinala, a drugo je na rasporedu u četvrtak navečer. Deset natjecatelja od ukupno 18 u tom krugu će se kvalificirati za finale u kojem će sudjelovati ukupno 26 finalista.

Na drugoj poluzavršnoj večeri izbora za pjesmu Eurovizije nastupa i hrvatski predstavnik Roko Blažević s pjesmom The Dream. Inače, geslo ovogodišnjeg Eurosonga je Usudi se sanjati (Dare to Dream).

Ovogodišnje se natjecanje održava u Tel Avivu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi pjevačice Nette s pjesmom Toy, koja je s tom pjesmom nastupila i tijekom prve polufinalne večeri.

Inače, izbor za pjesmu Eurovizije održava se već treći put u povijesti u Izraelu, nakon 1979. i 1999. godine a ove godine sudjeluje 41 država.

Natjecanje se održava u areni Expo Tel Aviv, a kroz trodnevni zabavni program gledatelje vode televizijski voditelji Erez Tal i Assi Azar, te Lucy Ayoub sa supermodelom Bar Refaeli. Komentator HRT-a je Duško Ćurlić.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 15 Svi 2019 12:07
 
index Instagram400x230 youtube