Jasenko Houra se prisjetio kultnog koncerta na Trgu i otkrio što je radio SUP-ovac lijevo od bine

Ni nakon tri desetljeća ne blijedi karizma pjesme ‘Mojoj majci’ koju je 1989. godine, na kultnom koncertu koji je označio kraj jednog te početak drugog vremena, na glavnom zagrebačkom trgu s Prljavim kazalištem pjevalo 250.000 ljudi.

Isto vrijedi i za opus najtiražnijeg domaćeg rock-benda čijeg je osnivača, gitarista, pjevača, tekstopisca i skladatelja Jasenka Houru u HTV-ovom talk showu ‘U svom filmu’ ugostila Tončica Čeljuska.

“Da se nešto govori i ‘kuha’ oko Trga, bilo je jasno jedno nekoliko dana prije samog koncerta, no ne u tim razmjerima”, rekao je među ostalim Houra, dodajući kako nisu očekivali da će spomenuta pjesma antologijskih taktova, poslije nazvana ‘Ruža hrvatska’, postati stvar opće kulture i svojevrsna prekretnica onodobna utjecaja glazbenika na društvo.

Houra je potvrdio da je, vidjevši da se sprema ‘nekakav kaos’, na koncertu rekao: “Nemojte mi rušiti Trg, tu će doći ban!”

“To je stvarno bila jedna krasna večer. Veliki trenutak i za bend i za građane koji su bili tamo”, rekao je Houra i dodao da je bio zadovoljan koncertom, ali ne i onim što se događalo oko koncerta jer je bio izložen strašnom pritisku.

“Imate s lijeve strane bine nekoga iz republičkog SUP-a tko vam suflira što ćete svirati i praktički kroji setlistu”, istaknuo je.

Emocionalna pjesma ‘Mojoj majci’ nije imala pretenzije postati domoljubnom, a postala je možda i najdomoljubnijom od svih pjesma. “S pločom ‘Zaustavite zemlju’ u prodaji se nije događalo nešto specijalno, a samu ploču u to su vrijeme najviše ‘vukle’ pjesme ‘Zaustavite zemlju’ i ‘Marina’, dok je ova pjesma došla iz potpuno drugog plana”, ustvrdio je Houra.

Karijera benda Prljavo kazalište duga je više od 40 godina, tijekom kojih su objavili 14 studijskih albuma i odradili mnogo svjetskih turneja. No kada bi mogao nešto drukčije napraviti, gledajući iz današnje perspektive, vjeruje da zasigurno ima elemenata u kojima bi nešto i promijenio.

Također, prisjetio se kako je njegov otac htio da nastavi obiteljsku tradiciju te postane liječnik.

“Otac me pitao: Hoćeš li ti studirati ili svirati? Rekao sam da bih i jedno i drugo. A, to neće ići. Odluči se!, bio je rezolutan”, kaže Houra. Otac mu je rekao da će, ako se odluči svirati, ‘kasa’ biti zaključana te da se mora snalaziti. Houra smatra da ga je time zapravo gurnuo u profesionalizam jer se jednostavno morao izboriti, piše HRT.

 
index Instagram400x230 youtube