Večer folklora „Studenčica pjesmu nosi“

Od svog osnutka 2001.godine HKUD Studenčica iz Studenaca u čast župnog zaštitnika Presvetog srca Isusova organizira Večer folklora „Studenčica pjesmu nosi.“

Svih tih godina (osim 2015-te kada zbog dolaska Svetog Oca Pape u Sarajevo popularna „smotra“ nije održana) bilo na crkvenoj livadi, bilo u Pastoralnom centru okupe se čuvari tradicije iz Hercegovine, Bosne, Slavonije, Dalmacije i ostalih krajeva gdje žive Hrvati i uz raskoš narodnih nošnji i tradicijskih običaja pokazujući da „nas još uvijek ima.“

I ove je godine program započeo svetom Misom devetnicom u svetištu koju je slavio don Ivo Šutalo, biskupski vikar Trebinjske biskupije i župnik župe Rođenja BDM Trebinje koji je i sedam godina bio župnik u Studencima, a misno slavlje uveličao je Zbor mladih svetog Jure iz Vira kod Posušja.

Po završetku svete Mise nazočni folkloraši i vjernički puk „spustio“ se do Pastoralnog centra gdje se imala održati Večer folklora.

Program u velikoj dvorani otvorili su Studenački bećari koji su otpjevali himnu „Lijepa naša domovino“, a nakon njih su gosti iz Vira otpjevali su jednu duhovnu pjesmu uz burno odobravanje ispunjene dvorane.

Najmlađa folklorna skupina HKUD-a Studenčica izvela je splet plesova Zapadne Hercegovine, a nakon njih nastupili su gosti iz Dugog Rata pored Splita. Riječ je o KUD-u koje je svojim nastupima proputovalo „cili svit“ a u Studence su došli zahvaljujući njihovom predsjedniku, prof. Srećki Zeliću, Ljubušaku s Teskere koji ima posebne prijateljske veze sa Studencima. Gosti iz Dalmacije izveli su stare splitske plesove, te „kolo iz Ražanca“

KUD „Bužan“ iz Prisoja kod Tomislavgrada koje je „doveo“ njihov župnik don Ivan Bebek koji je pastoralno djelovao i u Studencima, izveo je splet pjesama i plesova duvanjskog kraja, a nakon njih „srednja“ folklorna skupina HKUD-a Studenčica izvela je splet pjesama i plesova Hercegovine.

Članovi KUD-a „Mokro“ iz Širokog Brijega pokazali su širok repertoar, od gange, bećarca, hercegovačkih kola i poskočica, a ništa manje nisu pokazali ni članovi HKD-a „Napredak“ iz Busovače s pjesmama i plesovima busovačkog kraja i Srednje Bosne.

Starija folklorna skupina HKUD-a izvela je splet plesova i pjesama Zapadne Hercegovine, a čast da „zatvori“ večer pripala je KUD-u „Slavko Mađer“ iz Cerića kod Vinkovaca koji su u Studence stigli zahvaljujući KUD-u Dalmacija iz Dugog Rata. Naime, kad se dogovarao nastup Dalmatinaca u Studencima oni su kazali kako za vikend imaju goste iz Slavonije, a predsjednici društava brzo su se dogovorili, neka dođu i Slavonci. I bi tako. Spletovi plesova I pjesama Slavonije i Srijema bili su samo jedan dio bogatog repertoara ovog KUD-a, a čiji članovi nisu krili zadovoljstvo dolaskom u Studence, pogotovo što ih veliki broj ima hercegovačke korijene.

Na kraju je domaćin, predsjednik HKUD-a Studenčica, Radoslav Luburić uručio prigodne darove i zahvalnice svim sudionicima, a pozdrav dobrodošlice, ali i zahvale uputio je i studenački župnik don Ivan Štironja. Po mišljenju svih nazočnih bila to najbolja Večer folklora do sada, od izvrsnog vođenja cjelovečernjeg programa Ivice Luburića, do pokazanih i prikazanih koreografija, pa do same fešte na kraju koju je uveličao „Duo rondo“, a feštalo se do dugo u noć.

 
index Instagram400x230 youtube