HRT najavio seriju o Tuđmanu. Zove se Predsjednik

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) počeo je snimanje glazbe za dokumentarno-igrani serijal Predsjednik koji se snima u povodu 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a čije se emitiranje na HRT-u očekuje u prosincu ove godine.

Glazbu za serijal koji za HRT snima neovisna produkcijska kuća Intermedia grupa skladao je poznati hrvatski skladatelj i dirigent Alfi Kabiljo, koji ujedno i ravna Simfonijskim orkestrom HRT-a.

"Ovo je vrlo zanimljiv projekt jer se radi o jednoj fantastičnoj ličnosti, stvoritelju naše države. S jedne strane, trebalo je stvoriti temu koja će se pamtiti, a s druge strane tu temu i čitavu orkestraciju staviti u Hrvatsku. Koristio sam  se folklorom iz nekoliko krajeva, i čak sam našu himnu transformirao u tu glazbu", rekao je Kabiljo.

Vladimir Brnardić, urednik HRT-ova programskog odjela Dokumentarni sadržaj koji je ujedno i urednik serijala, rekao je da će serijal, naručen u povodu 20. obljetnice smrti predsjednika Tuđmana, imati deset epizoda u trajanju od po 52 minute i obuhvatit će cijelu njegovu biografiju.

Scenarist i redatelj tog HRT-ovog projekta Gordan Malić najavio je da gledatelje javne televizije očekuje dokumentarno-povijesna drama. "Serijal sadrži gotovo sva bitna razdoblja političkog razvoja Hrvata i Tuđmanove biografije koja se u dosta elemenata s time poklapa", rekao je Malić.

Atraktivnosti serijala doprinijet će i brojne igrane scene bez dijaloga, kao i razgovori sa  sedamdesetak sugovornika uz korištenje arhivskih foto i videomaterijala te autentičnih dokumenata iz raznih razdoblja dosad nepoznatih široj javnosti, najavili su s HRT-a.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 12 Lipanj 2019 09:30
 
index Instagram400x230 youtube