Druga Agape tribina: "Aktiviraj se!": Dr. Ranko Rajović o razvoju inteligencije kod djece

Dr. sc. Ranko Rajović iz Novog Sada, autor NTC (Nikola Tesla centar) sustava učenja i stručnjak za rani razvoj inteligencije djeteta večeras je pred punom dvoranom u hotelu Bigeste u Ljubuškom održao predavanje o novom pristupu učenju.

Bila je to interaktivna tribina, gdje je dr. Rajović na početku predavanja stavio publiku u poziciju djece u školskim klupama, postavljajući prisutnima pitanja i zagonetke, a sve s ciljem kako bi im pokazao kako se današnja djeca osjećaju u učionici.

"To je neugodan osjećaj, jer se sjetimo kako je nama bilo u školskim klupama. Mozak to pamti i kada ljudi to dožive, oni shvate da to nije u redu. A mi to svakodnevno radimo našoj djeci. Naša su djeca pod stresom u učionici, dođu u školu, oni se tresu, misle "neće valjda mene pitati, kreće lupanje srca, znojenje dlanova... To mozak šalje poruku djetetu, bježi spašavaj se, a gdje može dijete iz škole pobjeći", izjavio je Rajović, koji je večeras kroz niz primjera pokazivao kako je aktualni školski sustav posve pogrešno postavljen, te da ga treba mijenjati.

Aktualni sustav je zasnovan na tome da djeca uče stvari napamet, na takozvanom reproduktivnom učenju, dok Rajović, za kojeg mnogi tvrde da je najveći stručnjak u regiji za pitanja odgoja djeteta, kao alternativu nudi NTC-sustav učenja kojim se podiže intelektualni potencijal djece te se razvija brzina razmišljanja i zaključivanja – tzv. funkcionalno znanje.

Tvrdi kako učenje napamet fiziološki nije u skladu s našim mozgom i besmisleno je, što znači da moramo stvarati inovativne metode, a da su učinkovite, a NTC-metoda temelji se na tome da djeca misle da se igraju, a nauče lekciju.

Glavni je motiv da učenje bude igra, da djeci škola bude zanimljiva, da se smiju u školi i da nema straha od odgovaranja i akutnog stresa.

"Dolazi do jako velikih promjena u svijetu, od 10 najtraženijih zanimnja danas u svijetu, 9 njih nije postojalo prije 10 godina. Znači da učimo djecu za zanimanja koja ne postoje. Stoga je prioritet da učimo dijete da misli, a ne da uči napamet. Također, moramo spuštati proces rada s djecom već na drugu- treću godinu, jer djeca počinju misliti čim progovore", rekao je Rajović.

Na pitanje koliko je optimističan da se školski sustav može radikalno promijeniti, odgovara kako je on optimist i da se stvari mogu brzo izmijeniti.

"Japan je velika država. Kada su shvatili prije 20 godina, nakon što su radili istraživanja i otkrili da učenici, ako uče 3-4 sata i nakon toga ne znaju što su učili jedan čitav sat, da to ne znaju ponoviti, u Japanu su izračunali koliko se sati izgubi i kada su shvatili da godišnje izgube dvije milijarde eura na neefikasno učenje, preko noći su napravili reformu obrazovanja. I mi moramo pod hitno nešto mijenjati", poručio je Rajović.

Večerašnja tribina je u hotel Bigeste privukla velik broj roditelja, prosvjetnih djelatnika i svih onih koje zanima rad s djecom, a Rajović je nakon predavanja za Radio Ljubuški rekao kako bi se uskoro mogao ponovno vratiti u Ljubuški.

Podsjetimo, ovo je druga od ukupno četiri ovogodišnje "Aktiviraj se!" edukativne tribine kojima Udruga mladih Agape slavi rođendan Udruge. Nakon Rajovića, Agape će u narednim tjednima u Ljubuški dovesti Srđana Puhala i Đelu Hadžiselimovića.

 
index Instagram400x230 youtube