|Dani hrvatskog jezika| Antea Majić iz Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini osvojila treće mjesto

Grude su bile domaćin 16. natjecanja "Dana hrvatskog jezika", a recitatori iz Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog i Posušja predstavili su se u pozitivnom svjetlu, pokazavši i izvrsne glasovne sposobnosti, ali i posebnost interpretacije, gdje se apsolutno vidio njihov talent.

Domaćin je bio ravnatelj Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama Mladen Leko.

- Bogatstvo našeg materinskog jezika je u njegovoj raznolikosti. Doma i u svakodnevnom, neobveznom razgovoru dužni smo njegovati svoje domaće govore jer su oni posebnost koja daje dušu svim našim običajima, cjelovitoj kulturnoj baštini i zavičaju. Kako bismo izbjegli nesporazume u javnom i službenom sporazumijevanju potreban nam je standardni ili književni jezik. To je dogovoreni jezik, natao na svim hrvatskim narječjima i govorima i njega svi moramo učiti, pa i mi učitelji hrvatskog jezika. Standardni ili književni jezik nije nastao da bi potisnuo narječja, nego da bi narod povezao u cjelinu - poručio je najdugovječniji srednjoškolski ravnatelj.

Citirao je i "Glas Hercegovine" iz daleke 1891. godine koji zorno govori o jeziku: "Zatreš li narodu jezik, Zatro si narod..."

S posebnim emocijama o ovom danu govorila je i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Daniela Perić. - Današnje natjecanje za mene ima posebno značenje i posebnu vrijednost. Ja ne mogu sakriti činjenicu da sam ja četiri godine provela u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića u Grudama i da je to moja škola za koju me vežu samo lijepa sjećanja. Vjerujem da ćete svi za 20 godina, kao ja danas, moći govoriti o najljepšim sjećanjima i znanju koje ste stekli u svojim školama - poručila je mladim genijalcima, među ostalim, ministrica Perić.

Uslijedile su recitacije, svaka bolja od bolje i uistinu je na povjerenstvu bio težak zadatak izabrati najbolje, ali uspjeli su.

Kod osnovnih škola najbolja je bila učenica 7. razreda, Lana Mandić, iz Druge osnovne škole Široki Brijeg. Ona je recitirala pjesmu "Tiho, da ne može tiše", Anđelka Vuletića. Drugo mjesto pripalo je Ivi Pavković, učenici 7. razreda iz Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje, koja se predstavila "Pjesmom mrtvog pjesnika" Dobriše Cesarića.
Treća je bila Antea Majić, učenica 8. razreda iz Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini. Ona se na natjecanju predstavila pjesmom Vesne Parun, "Kad bi se moglo otputovati". Nagrade im je uručio ravnatelj Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama Mladen Leko.

Kod srednjih škola, najbolja je bila Petra Slišković, učenica 3. razreda Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega koja je recitirala "Čaroliju zaborava" Irene Vrkljan. Druga je bila Mia Bošnjak, učenica 3. razreda Srednje škole Antuna Branka Šimića Grude, koja je recitirala pjesmu "Biti mi daj" fra Bonaventure Dude. Treće mjesto pripalo je Mateju Ćoriću, učeniku 3. d razreda Srednje strukovne škole Posušje koji je recitirao "Igračku vjetrova" Tina Ujevića. Nagrade im je uručila ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Daniela Perić.

Također, nagrađeni su i učenici zbog pisanih radova. Mihaela Tomas, učenica 8. razreda Osnovne škole Antuna Branka i Stanislava Šimića Drinovci, osvojila je prvo mjesto za pismeni rad "Zemlja dida mog". Za istu temu, drugo mjesto osvojio je Jakov Martinović, učenik 8. razreda iz Osnovne škole Kočerin. Treće mjesto pripalo je osmašici Karli Stipić iz Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje, za pismeni rad "Uspomene". Nagrade im je uručio profesor Marko Tokić.

Za pismeni rad pod nazivom "Od djetinjstva do zrelosti" prvu nagradu u kategoriji srednjih škola osvojila je Jelena Pavković, učenika 1. razreda Gimnazije fra Grge Martića Posušje. Drugo mjesto pripalo je Jakovu Kraljeviću, učeniku 4. razreda Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg za "Život nakon školovanja". Treće mjesto pričalo je Josipi Čović, učenici 4. d Srednje strukovne škole Široki Brijeg. Nagrade im je uručila pjesnikinja Marina Kljajo - Radić.

FOTOGALERIJA: 16. NATJECANJE: DANI HRVATSKOG JEZIKA - GRUDE

 
index Instagram400x230 youtube