HKUD "Hercegovac" priredio nezaboravni festival sa 16 folklornih skupina iz Hrvatske i BiH

Predgospojinski dani u Širokom Brijegu, u kojem se Velika Gospa posebno slavi od četrdesetih godina 19. stoljeća, a od demokratskih promjena i Dan Grada Širokog, ovaj su put, uz razne manifestacije, bili i folklorno "uljepšani" 1. međunarodnom smotrom folklora i pučke baštine "Kolo na kamenu".

U prelijepom okružju parka u Sajmištu, uz žubor hladne Lištice, na pozornici su se izredale brojne folklorne skupine iz Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske. Sve je to organizirao HKUD "Hercegovac", folklorno društvo Zapadnohercegovačke županije, koje "pokriva" Grude, Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg, piše portal Večernjeg lista BiH.

Tisuće posjetitelja

Smotru je u dvije večeri popratilo nekoliko tisuća pari očiju, a nastupili su: KUD "Kuterevo" – Dangubice (Lika), KUD "Kondrićani" - Kondrić kod Đakova (Slavonija), KUD "Stari hrast" – Novi Travnik, KUD "Lindžo" – Neum, HKUD "Tihaljina" – Grude, HKUD "Sveti Ante" Humac – Ljubuški, HKUD "Vionica" – Čitluk, HKUD "Fra Petar Bakula" – Posušje, HKUD "Biloševica" – Rasno, Dužice, HKUD "Crnač" – Široki Brijeg, KUD "Mokro, HKUD "Crnašnica" – Knešpolje, HKUD "Vrile" – Župa Mostarski Gradac", HKUD "Jare" - Široki Brijeg, HKUD "Blaćani" – Biograci, HKUD "Hercegovac" te guslar Jure Miloš iz Gruda.

- Sad kad je sve gotovo, osjećam malo umora, ali puno zadovoljstva što je sve završilo ovako lijepo i sukladno našim očekivanjima. Pa, kad je već tako, s još većim zadovoljstvom krećemo svi u pripreme za smotru sljedeće, 2024. godine, koja mora biti barem jednako uspješna kao ova - kaže za Vecernji.ba Jerko Sesar, predsjednik HKUD "Hercegovac" već 23 godine.

Članovi Hercegovca redom tvrde kako očekuje da Jerko ostane na čelu društva još dugo, najmanje još 23 godine.

- Evo, svi su se razišli, a mi iz društva još moramo pogledati je li sve ostalo čisto i uredno. Ne sumnjam da će tako biti, pobrinut će se za to širokobriješki komunalci iako ima tu dosta posla. Hvala svima koji su pomogli u organizaciji, posebice predsjedniku Vlade ZHŽ-a Predragu Čoviću, gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću i njihovim suradnicima. Oni su, ne samo pomogli oko organizacije nego su i obje večeri odgledali program od početka do kraja. Hvala i sponzorima iako još svi nisu uplatili što su obećali, ali nemam razloga sumnjati da to neće učiniti za najdalje dva-tri dana - poluozbiljno za Večernjak kaže Sesar.

- Na smotru su se odazvali svi pozvani i svi pobrali zasluženi pljesak za svoje izvedbe. Ma, oduševili su nas. Ne volim nikoga izdvajati, ali posebno su pljeskom nagrađeni naši dragi gosti iz Kutereva u Lici. A i oni su bili oduševljeni prijamom i boravkom u Hercegovini... - dodaje.

- Trudili smo se ugostiti Ličane i Slavonce barem onako dobro kao što su oni nas ugošćavali kad smo im dolazili u goste iako ih nije lako nadmašiti. Publiku je posebice "zapalio" HKUD "Lindžo" iz Neuma. Neumljani su nas stalno upozoravali da je ime njihova društva "Lindžo", a ne Linđo jer tvrde da se izvorno ime poznatog kola zove lindžo, a ne linđo. Nema razloga ne vjerovati im. Napišite da je ovo bila smotra bez natjecateljskog žara iako su svi sudionici nastojali dati sve od sebe. Veliki pljesak uz plesače i pjevače dobio je i guslar iz Gruda Jure Miloš. On je u svojoj "disciplini" vrhunski majstor - kaže za Večernji list Ivan Barać, istaknuti član i plesač Hercegovca, majstor koreografije i "još svačega", kako kažu članovi HKUD-a "Hercegovac".

Dodijeljene i zahvalnice

Nagrada nije bilo, ali smo pojedinim zaslužnim članovima društva dodijelili zahvalnice. Među ostalim, zahvalnicu je dobio Božo Barać koji je davno prevalio 70. Dali smo mu je ne bi li "objesio opanke o klin", ali on je to shvatio kao poticaj i najavio da će nastaviti plesati barem do 100. godine. Nema izgleda riješiti ga se - šali se Ivan i dodaje:

- Bez Bože mi bismo izgledali "krnjavo i trapavo"...

Pitali smo predsjednika Hercegovca Sesara kako to da je istodobno s nastupom folklornih skupina na Sajmištu u središtu Grada na Mostu priređen "gangaški festival" uz nastup najboljih gangaša.

- Dogodio se mali nenamjerni nesporazum, nije nikakva zavist ili zloba. Gangaši su davno planirali "gangijadu" na Mostu ne znajući da smo mi planirali smotru na Sajmištu i obrnuto. Dogovorit ćemo se lako da se te dvije manifestacije više ne "poklope" - kaže Jerko Sesar.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 14 Kolovoz 2023 13:05
 
index Instagram400x230 youtube