Ljubušak u Zagrebu otvara izložbu "Vjera je promjena mentaliteta"

Druga polovica rujna u Galeriji Atelijera Žitnjak posvećena je samostalnoj izložbi 'Vjera je promjena mentaliteta' Momčila Goluba.

Golub je jedan od najpoticajnijih i najcjenjenijih domaćih umjetnika starije generacije, stvaraoca koji nakon povratka redovitom predstavljanju svojih radova 2012. godine bilježi intenzivnu, gotovo frenetičnu izlagačku aktivnost, s brojnim novim radovima koji nastaju u periodu njegove nove kreativne mladosti, najčešće u medijima instalacije i teksta, ali i slike, grafike te mjestimice fotografije, fotomontaže i videa, navodi Večernji list.

Momčilo Golub je autentični živući lučonoša najčišćih neoavangardnih strana Nove umjetničke prakse 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća, koje u njegovim recentnim radovima progovaraju na nove, neočekivane i osebujne načine.

Momčilo Golub rođen je 1949. godine u Ljubuškom. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1974. te magistrirao na Grafičkom odjelu 1976. godine. Kao stipendist francuske vlade specijalizirao je slikarstvo na Ecole des Beaux-Art de Paris 1979./'80. Izlagao je na većem broju samostalnih i skupnih izložbi u Jugoslaviji, Hrvatskoj i svijetu te bio nagrađivan za svoj rad. Živi i radi u Splitu.

Golubova izložba u Atelijerima Žitnjak okuplja izbor iz najnovijih, premijerno predstavljenih radova, nastalih tijekom posljednjih nekoliko mjeseci za upravo ovu prigodu, zatim starijih, a dosad nikada izlaganih radova, ponajprije izvanrednih crteža koji funkcioniraju kao skice za (ne)realizirane koncepte i instalacije, te starih radova koje smo odlučili iznova izložiti ili projicirati (poput samog video-performansa 'Vjera je promjena mentaliteta' (2016.)) kako bismo naglasili temeljna ishodišta i orijentire autorovog opusa, što ih držimo iznimno važnima za njegovo razumijevanje, sada i ovdje. Performans gdje Golub na splitskoj rivi pažljivo i uporno čisti cipele čovjeku kojem je to inače svakodnevni posao, a sada, kada su uloge zamijenjene, u svakom statičnom kadru pojavljuje se drugačije ekstravagantno odjeven, dok umjetnik u svojoj svakodnevnoj odjeći usput u krilu drži karton s manifestnom parolom 'Vjera je promjena mentaliteta', sintetizira njegov duboko dijalektički odnos prema stvarnosti (i umjetnosti), koji bi se nešto šire također mogao izraziti riječima:

"Shvatio sam da je umjetnost direktan odnos prema neposrednoj okolini, koja je začudna. Jer temeljno filozofsko i poetsko i svako drugo pitanje jest zašto postoji nešto, a ne ništa. Na to pitanje ne može niti će ikad itko moći da odgovori: zašto postoji sve što postoji, a ne ništa?" (iz intervjua s Nadom Beroš, Novosti, 29.10. 2019.)

Otvorenje izložbe Momčila Goluba "Vjera je promjena mentaliteta" održat će se u petak, 18. rujna u 19 h u Galeriji Atelijera Žitnjak (na adresi Žitnjak 53 u Zagrebu), a izložba ostaje otvorena do 3. listopada 2020.

 
index Instagram400x230 youtube