Dajte malo poezije: Jozo Milićević - Galini, "Ljubušanka"

U današnjoj rubrici "Dajte malo poezije" predstavljamo Jozu Milićevića - Galinija i njegovu pjesmu Ljubušanka.

O autoru: Jozo Milićević - Galini je rođen 9. svibnja 1962. godine u Lipnu u općini Ljubuški. Smrt ga je zatekla u naponu snage, u životnom dobu kad se najviše stvara, 7. siječnja 2009. godine. Vrlo rano se počeo baviti glazbom, s 14 godina počeo je svirati bubanj, a poslije je svirao i nastupao u nekoliko glazbenih skupina. S obitelji je živio i radio u Švicarskoj 11 godina, uz rad bavio se i glazbom. U Ljubuškom je otvorio autoelektro servis, a posljednjih godina s obitelji je preselio u Zadar, odakle mu je supruga, i radio je u Mercedesovu servisu kao dijagnostičar i šef službe.

Prvi album pod nazivom Neka joj oprosti nebo, snimio je u Zagrebu 1994. godine, a drugi, Ne budi me, ne zovi me, izdao je 1996. Treći album, Crni brod, izašao mu je 1997. godine, četvrti, Galini i prijatelji (Alen Nižetić, Trio Gušti...) 2001., i posljednji, Hercegovko prelijepa, 2006. godine.

Nastupao je tri puta na Mostarskom festivalu, tri puta na festivalu Marka Pola na Korčuli i jednom na Melodijama hrvatskog juga u Opuzenu i dobivao nagrade. Snimio je sportsku himnu Za Ljubuški.

„Ljubušanka“

U Ljubuškom polju kraj Trebižata
sidi lipa mala, crna garava
pa se nebu moli s crna oka dva
kad bi barem bila moja jedina

Odakle si mala ti,
suvišno je pitati
kad govore oka dva,
da si za me stvorena
poljubac ti dajem prvi
jer i ti si moje krvi
Herceg Stjepana

Ljubušanko moja draga
zlatno sunce s tvrdog kamena
moj si šipak i blatine loza
Ljubušanko moja draga
iz duvana što si iznikla
i veliki Herceg Stjepan sine
vi ste ponos Hercegovine

I danas ko nekada
poljubac joj dajem ja
Sveti Ante hvala ti
što me na nju namiri
Još je volim ko dan prvi
jer je ona moje krvi
Herceg Stjepana

Ljubušanko moja draga
zlatno sunce s tvrdog kamena
moj si šipak i blatine loza
Ljubušanko moja draga
iz duvana što si iznikla
i veliki erceg Stjepan sine
vi ste ponos Hercegovine

Podsjećamo, za vrijeme novonastale situacije s pandemijom prouzrokovane koronavirusom koja je, među ostalim, primorala JU "KŠC" Ljubuški - odjel Knjižnicu Ljubuški da zatvori svoja vrata, kako bismo ostali povezani s članstvom, nadasve ljubiteljima poezije koji za istom žude, dok je do daljnjega prolongiran naš svakodnevni rad s korisnicima naših usluga, kao ujedno i naše brojne te raznovrsne kulturne manifestacije, u rubrici "Dajte malo poezije" objelodanjivat ćemo poeziju znanih i neznanih ljubuških pjesnika, ali ujedno i poeziju proslavljenih svjetskih književnika.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 01 Lipanj 2020 12:07
 
index Instagram400x230 youtube