U Knjižnici Ljubuški predstavljena knjiga „Orlovača“ autora Marijana Mandića

U Knjižnici Ljubuški predstavljena je knjiga „Orlovača“ autora Marijana Mandića.

Nazočne ljubitelje pisane riječi uime organizatora JU „KŠC“ Ljubuški srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, koji je ujedno i moderirao programom.

Svoj osvrt na knjigu, izuzev autora Mandića, dali su prof. Ivan Vrljić i prof. Ante Paponja.

Orlovača je itekako sudbina svih nas malih ljudi u ograničenom prostoru našega traženja u kojem nismo prepušteni samima sebi kao neumorni tražitelji smisla svega postojećega. Veliki Nelson Mandela izrekao je znakovitu rečenicu: „Ono što se broji u životu nije samo činjenica da smo živjeli nego razlika koju smo napravili u životima drugih koji će odrediti značenje našega života.“ Marijan Mandić je to napravio, a značenje njegova rada i života odredit će vrijeme“, istaknuo je, među ostalim, prof. Ivan Vrljić.

„Ovo je iznimno dobar povijesni roman, prožet s mnogo realizma. Prepričava jedno vrijeme stradanja i kušnje našega naroda. Glavni lik Stojan Mandić oličenje je domoljublja i vjere u hrvatski narod i Hrvatsku.“, istaknuo je, među ostalim, prof. Ante Paponja.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Mirko Golemac.

Ukratko o autoru: Marijan Mandić rođen je 11. 11. 1964. g. u Mostaru. Osnovnu – pučku školu završio je u Prigrađanima i u Potocima, Prometnu tehničku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest, u Sarajevu. Do Domovinskoga rata radio je kao srednjoškolski profesor u Mostaru u Elektrotehničkoj, Građevinskoj, Ekonomskoj i Prometnoj školi. Objavio je knjige: Bljesak nade na mom otoku (Split, 1994.), Krvava bjelopoljska poljana (Mostar, 1996.), Ljetopis borbi i nada (Mostar, 1997.), Plamen iznad bugojanskih šuma (Mostar, 1998.), Lutalica (Mostar, 2010.), Lipe mostarske (Mostar, 2018.), Tranzicija (Mostar, 2020.), Vojnik u pet odora (2021.) i Ideologija (2022.)  i Orlovača (2023.). Upisao je doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – odsjek Povijest. Doktorat, u kojem obrađuje vremensko razdoblje 19. i 20. stoljeća, je pred obranom. Živi i stvara u Mostaru.

 
index Instagram400x230 youtube