Predstavljena zbirka poezije "Vapaj Bogu" autora Ivice Vizentanera [foto]

Zbirka pjesama “Vapaj Bogu” treća je knjiga poezije ljubuškog pjesnika i voditelja gradske Knjižnice Ivice Vizentanera, a sinoć održana promocija u Ljubuškom izazvala je veliko zanimanje, dvorana Kulturnog centra Ljubuški je bila dupkom puna, mnogi su stajali čitav sat vremena koliko je ista trajala.

Uz autora koji je zahvalio svima na dolasku, o knjizi su govorili mladi mostarski pjesnik Ivan Vrljić, fra Ante Marić, te autorica ilustracija Slađana Milićević, dok je promocijom moderirala Anamarija Nosić Jurković.

U stankama između osvrta na djelo, večer su upotpunili pjesnik Ilija Fofić sa interpretacijama Vizentanerovih pjesama, te ženska pjevačka klapa „Izvor“ sa prigodnim glazbenim točkama, kao ujedno i Dream team Babe koje su na koncu programa otpjevale Gospin plač, onako kako se to nekoć pjevalo.

Kako je istaknuo predstavljač Ivan Vrljić, Vizentanerova najnovija zbirka nudi sve ono što religiozna poezija ustvari ima: tematiku prolaznosti života iz perspektive današnjega kršćanina, kristocentričnost tj. usmjerenost prema Kristu i metafizičke dileme naonkraj bića kao što su uskrsnuće, patnja i navezanost prema duhovnom temelju našega bića tj. Bogu.

Vrljić je istaknuo kako Vizentaner spada u red hercegovačkih pjesnika duhovne poezije za kojega ćemo u dogledno vrijeme zasigurno čuti iz jednostavnoga razloga što njegova poezija nudi intimnost ogoljene ljudske stvarnosti koja hoće, može i mora promijeniti svijet nabolje.

“Njegova poezija ne nudi čarobni štapić za to i ne idealizira svekoliku stvarnost poput kojekakvoga vjerskog fanatizma koji brzopleto nudi jeftino i brzo obraćenje bez promjene unutarnjega Ja. Bez obzira na naše stajalište, obraćenje je stalan i sveobuhvatan proces koji počinje od rođenja – od kolijevke pa do grob“, ocijenio je Vrljić.

Fra Ante Marić se pak prisjetio kako je Vizentaner svojevremeno svećenički kandidat te je dodao kako mu je drago da Ivica nije zaboravio taj svoj put i da se to održava u njegovim pjesmama. Povukao je zanimljivu paralelu i sa Antunom Brankom Šimićem koji je također bio svećenički kandidat.

Slađana Milićević je večeras govorila o likovnom aspektu zbirke, točnije o ilustracijama koje prate pjesme.

„Kada sam dobila pjesme na uvid da ih ilustriram, svaka od njih me je doslovno ganula“, navela je Milićević i dodala kako je njoj osobno najdraža pjesma „Molim te“ za koju kaže kako je ista ujedno i odraz današnjeg vremena. „Pjesma govori o majci koja iščekuje svoju djecu koja su otišla u svijet, gdje se kroz nju prožima sve ono o čemu majka razmišlja“, navela je Milićević.  

Na kraju promocije večer su zatvorile „Dream team Babe“ koje su otpjevale par pjesama.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 03 Travanj 2022 19:06
 
index Instagram400x230 youtube