Vizentaner: "Vrijeme obilježeno koronavirusom naši članovi mogu iskoristiti družeći se s knjigom" [audio]

U čitavom svijetu se otkazuju kulturne manifestacije zbog pandemije.

Tako je i u Ljubuškom u kojem se tijekom proteklih godina održavalo mnoštvo promocija knjiga, izložbi i drugih kulturnih manifestacija, no ove godine broj takvih manifestacija je znatno smanjen.

Ipak, kulturni život nije posve zamro.

U Knjižnici Ljubuški nastoje u skladu s epidemiološkim mjerama organizirati što mogu.   

„Javna ustanova Kulturno-športski centar Ljubuški, u sklopu koje djeluje i Knjižnica Ljubuški, kontinuirano tijekom cijele godine nastoji oplemenjivati kulturno-društveni život Ljubuškog raznovrsnim i brojnim kulturno-društvenim manifestacijama, tako i u ovoj tekućoj godini unatoč tome što je ista obilježena pandemijom uzrokovanom koronavirusom“, ističe voditelj Knjižnice Ljubuški Ivica Vizentaner, koji podsjeća kako su u studenom organizirali izložbu fotografija zaljubljenika u fotografiju i promociju knjige Branka Rogića, a uz to redovno održavaju tečajeve engleskog jezika, te crtanja i slikanja.

U mjesecu koji je pred nama u planu im je organizirati kreativnu radionicu božićnih ukrasa s djecom iz Edukacijsko-rehabilitacijskog Centra Ljubuški, no to još stoji pod znakom pitanja.

Planira se i aktivnost ukrašavanja božićnog drvca u Knjižnici, kao i godišnji susret predstavnika gradskih knjižnica s područja ZHŽ-a na temu „Rad knjižnica u doba pandemije“.

Kako ističe Ivica Vizentaner, cilj svih ovih aktivnosti je približiti Knjižnicu građanima, posebno u ovo vrijeme kada mnogi provode veći dio vremena u kućama nego inače - u vrijeme kada su smanjeni socijalni kontakti.

Mnogi ističu kako je upravo u vremenu pandemije knjiga najbolja hrana za dušu i poticaj na razmišljanje.

„Vrijeme obilježeno koronavirusom naši članovi mogu iskoristiti družeći se sa knjigom jer smatram da niša ne može nadomjestiti osjećaj knjige u ruci i onaj miris knjige koji ona ima“, poručuje Vizentaner.

On kaže kako ipak trenutno ne vlada velika pomama za knjigama.

„Treba imati na umu da su posebne okolnosti i da je Knjižnica tijekom dva mjeseca bila i posve zatvorena. Obustavili smo brojne naše aktivnosti. Starije osobe su poprilično ugrožene i sasvim je razumljivo da u manjoj mjeri nego je bilo dosada posjećuju knjižnicu, ali naši redoviti članovi posjećuju Knjižnicu i ja se njima zahvaljujem. Oni su primjer i uzor“, ističe Vizentaner.

Razgovor možete poslušati na linku OVDJE.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 30 Studeni 2020 13:49
 
index Instagram400x230 youtube