Snimili trenutak u kojem koronavirus zarazuje stanicu [foto]

Koristeći transmisijski elektronski mikroskop, znanstvenici brazilskog Instituta Oswaldo Cruz uspjeli su snimiti točan trenutak u kojem novi koronavirus SARS-CoV-2 uspijeva zaraziti stanicu nakon što je prošao kroz njezinu ovojnicu.

Za pokus su korištene stanice zelenog afričkog majmuna ili zelenog zamorca, kako tog primata još ponegdje nazivaju. Ta se životinja koju se može pronaći u Sudanu i Etiopiji često koristi u laboratorijskim pokusima kao zamjena za čovjeka, piše Večernji list.

580ab5493b186587dad5.jpeg

22e14d5a8aeb98be16e5.jpeg

 

26586649aa5c20be1378.jpeg

U svojem priopćenju brazilski znanstvenici navode kako su za pokus koristili virus izoliran iz uzorka prikupljenog brisom nosa i grla zaražene osobe.

Tako se na slici snimljenoj mikroskopom koji uvećava i do dva milijuna puta vidi kako nekoliko čestica novog koronavirusa, to bi bile zatamnjene čestice, prilazi stanici, prolazi kroz staničnu membranu i ulazi u citoplazmu.

To je trenutak kada je osoba zaražena koronavirusom. SARS-CoV-2 je, kao i ostali koronavirusi, RNA virus što znači da se replicira u citoplazmi. Na kraju se stanica uništava a virus nastavlja inficirati susjedne stanice na isti način. Kako stoji na plivazdravlje.hr, koronavirusi su grupa ovijenih, nesegmentiranih RNA virusa koji spadaju u obitelj Coronaviridae, red Nidovirales.

Cijela skupina virusa je ime dobila sukladno svojem izgledu poput krune ('corona' je latinska riječ za krunu), uslijed stršenja batićastih nastavaka izvan virusne ovojnice koji su vidljivi pod elektronskim mikroskopom. Široko su rasprostranjeni među ljudima i drugim sisavcima, a trenutno poznati koronavirusi mogli bi biti samo vrh sante leda, pa se može očekivati otkriće novih virusa i u budućnosti.

8c409e759828ab9ca63e.gif

 

 
index Instagram400x230 youtube