Na rijeci Vrioštici po peti put susreli se čovjek i čovječja ribica [foto&video]

Istaknuto Na rijeci Vrioštici po peti put susreli se čovjek i čovječja ribica [foto&video]

Danas su mještani Humca, zaseok Brod, na srednjem toku rijeke Vrioštice, čisteći betonski kanal, imali susret s čovječjom ribicom. 

Posrijedi je, naime, peti susret čovjeka i čovječje ribice na istome mjestu u posljednjih nekoliko godina što je zasigurno pokazatelj da se ova endemska vrsta razmnožava u rijeci Vrioštici.

I zaista to bijaše prekrasan i nezaboravan kratki susret - ne ulov, nakon kojega je čovječja ribica iznova zaplivala i skrila se među stijene hladne i pitke rijeke, do nekog novog susreta.

Ukratko o čovječjoj ribici - Proteus anguinus je endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša. Spada u red repatih vodozemaca zajedno sa daždevnjacima i tritonima. Rasprostranjena je na području Slovenije, Trsta u Italiji, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Malo je ljudima poznata činjenica da je BiH jedna od najbogatijih zemalja po nastanjenosti čovječje ribice gdje je, za sada, poznato da obitava u tri velike pokrajine: Sjeverozapadna Bosna, Zapadna Hercegovina i Istočna Hercegovina. Stanište vrste u BiH je vezano za slivove rijeka Trebišnjice, Trebižata, Une, Sane i njihovih manjih pritoka. U BiH, zabilježeno je preko 100 lokaliteta od kojih: 55 sigurno potvrđenih, 41 potencijalnih lokaliteta i 32 literaturna nalaza (nisu potvrđeni preko 30 godina) čovječje ribice. 

Podaci o rasprostranjenosti čovječje ribice i opća znanja o biologiji vrste su rijetka usprkos činjenici da je riječ o najprepoznatljivijem predstavniku endemske podzemne faune Dinarskog krša. Osim kada visoki podzemni pritisak vode izbaci jedinke iz podzemnog krša kroz ponor ili estavelu u kraško polje, jedini prilaz staništu čovječje ribice jeste ronjenjem u podzemne sisteme. Za opstanak ovoga projekta bitna je bliska saradnja sa speleoronilačkim ekipama koje su zadužene izvršiti i monitoring (praćenje) populacija. 

 

 

 

 
index Instagram400x230 youtube