Evo koje bh. fakultete Njemačka ne priznaje

Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo više od 520 tisuća stanovnika. Pokazuju to posljednji podaci Ankete o radnoj snazi koju je objavila Agencija za statistiku BiH.

Mladi, obrazovani ljudi napuštaju zemlju jer u njoj ne vide perspektivu, a sve više odlaze i cijele obitelji. Država nema strategiju kojom bi ih zadržala. Još je gore što mnogi ne vide da će u narednih nekoliko godina biti bolje. Zato je za mnoge Njemačka obećana zemlja. 

No, ni tamo, objašnjava Kasim Rašidović, odvjetnik koji već dugo tamo živi i radi, nije uvijek samo med i mlijeko. Prije svega, savjetuje on, treba se prije odlaska dobro raspitati, naročito jer Njemačka ne vrednuje sve bh. fakultete.

On objašnjava da se na stranici „Anabin“ nalazi lista s popisom srednjih škola i fakulteta, na kojoj su jasno istaknute oznake koje diplome se priznaju, a koje ne, piše Avaz.

Diplome s ovog spiska bit će odbačene - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Diplome s ovog popisa bit će odbačene

Dva znaka

- Oznaka H+ znači da su taj fakultet ili školu priznali Nijemci, dok H- označava da bh. građani s tim završenim fakultetom ili školom ni ne pokušavaju aplicirati za Njemačku. Postoji i znak H+/-, što znači da, možda, vrijedi pokušati. Bitno je istaknuti da ne znači da priznavanje fakulteta znači i automatsko priznavanje diplome - kazao je Rašidović. 

Pojašnjava da bh. građani moraju znati da ni u Njemačkoj nije sjajno te da postoji niz problema na koje moraju obratiti pažnju ukoliko se odluče na taj korak.

- Trebaju biti svjesni da Nijemci o svemu vode računa i da baš sve provjere. Ne smiju se zaslijepiti svotom koju vide u ugovoru. Najviše se traži medicinsko osoblje i zanatlije svih vrsta. Ovaj novi zakon od 1. ožujka važi za cijeli svijet, pa i o tome treba voditi računa - kazao je Rašidović.Spisak fakulteta koji su dobili prolaznu ocjenu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Popis fakulteta koji su dobili prolaznu ocjenu

Tko je „u minusu“?

Ako je pored imena škole ili fakulteta H-, Rašidović preporučuje da se i ne pokušava s diplomom te obrazovne ustanove aplicirati za posao u Njemačkoj.

Primjera radi, minus su zaradili Hotelski i turistički fakultet u Laktašima, Svelučilište za medicinske struke u Mostaru, Viša poslovna škola u Tuzli, kao i Srednja škola za vanjsku trgovinu.

S druge strane, Međunarodno sveučilište u Travniku i Goraždu te Burch Univerzitet u Sarajevu, prema ocjeni njemačkih stručnjaka, dobili su H+/-, što znači da šansa za prihvaćanje aplikacije možda i postoji.

Ostale institucije možete pogledati ovdje.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 12 Veljača 2020 12:51
 
index Instagram400x230 youtube