U Mostaru obilježena Kineska nova godina

U Mostaru obilježena Kineska nova godina Foto: FENA

Svečanost kojom se ispraća godina svinje i dočekuje godina štakora u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače okupila je brojne goste i uzvanike na novogodišnjem koncertu nacionalne simfonije ”Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu”.

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping pozdravio je posjetitelje koncerta, te kazao da se lunarna Kineska nova godina proslavlja već 4.000 godina i da je to najstariji, najduži i najradosniji kineski praznik. Ističući kako se taj praznik slavi s obitelji i prijateljima, izrazio je zadovoljstvo se što obilježava i u Mostaru koji, kako ističe, kineski narod posebno voli i cijeni.

”Kineski turisti uživaju da promatraju skokove sa Starog mosta i kušaju poznata hercegovačka vina. Za većinu posjetitelja uključujući i mene Stari most je prva asocijacija na Mostar. Mostovi ne povezuju samo dvije obale, nego i narode i ideje, čineći udaljenost manjom, a srca bližima”, kazao je veleposlanik Kine.

Osvrćući se na 2019. godinu ističe kako je to bila dobra godina za bilateralne odnose između BiH i Kine. Te izrazio želju da dvije zemlje grade još više mostova kako bi umanjili geografsku udaljenost. Podsjetivši da bilateralna suradnja između BiH i Kine traje već 25 godina je prenio najsrdačnije želje kineskog naroda za Novu godinu štakora, koja prema kineskoj tradiciji označava novi početak.

Posjetioci koncerta uživali su uz brojne numere i sadržaje pjesama koje izražavaju klasični šarm puta svile, ali pokazuju i trendove moderne i prepoznatljive zapadne Kine.

“Glazba je univerzalni jezik bez granica, stoga trebamo učiti jedni od drugih i raditi zajedno na boljoj budućnosti”, poručeno je s ovog koncerta.

Umjetnička trupa iz provincije Gansu ima 32 člana, a u organizaciji Ministarstva kulture i turizma NR Kine došla je u BiH kako bi proslavila festival proljeća, te tako podijelila kinesku kulturu s ljudima svih etničkih zajednica u BiH.

Na svečanosti su prisustvovali brojni gosti i uzvanici među kojima je bio i predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je prije svečanosti održao sastanak s kineskim veleposlanikom.

Kineska nova godina po našem kalendaru dolazi u subotu 25. siječnja 2020., a ovo je samo jedna u nizu manifestacija kojom se obilježava.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 13 Siječanj 2020 08:42
 
index Instagram400x230 youtube