Vatikan odgodio beatifikaciju prvog "televanđeliste"

Povukavši vrlo neuobičajen potez Vatikan je odgodio beatifikaciju pokojnog nadbiskupa Fultona Sheena, karizmatične osobe američkog rimokatolicizma u 20-tom stoljeću i pionira religijskih medija.

Sheen, koji je umro 1979. i koji je ponekad bio nazivan prvim 'televanđelistom' trebao je biti beatificiran 21. prosinca na svečanosti koju bi vodio vatikanski kardinal u Peoriji, Illinois. Ali biskup te dijeceze Daniel Jenky je objavio u utorak kako će to biti odgođeno te da nije određen novi datum.

Jenky je rekao u priopćenju da je Vatikan odgodio beatifikaciju, koja bi Sheena proglasila blaženim i približila svetosti, nakon što je "nekoliko" američkih biskupa "zatražilo daljnje razmatranje". U priopćenju nema drugih objašnjenja ali stoji kako "nikad nije bilo niti ima sada bilo kakvih navoda protiv Sheena da je bio upetljan u zlostavljanje maloljetnika".

Vjeruje se kako je odgađanje svečanosti beatifikacije samo nekoliko tjedana prije nego što je trebala biti obavljena do sada nezabilježeno. Papa Franjo je odobrio beatifikaciju u lipnju dekretom priznavši čudo pripisano Sheenovu zagovoru kod Boga.

"Katolički sat" kojemu je Sheen bio voditelj između 1930. i 1950. na NBC-ovoj radio mreži je imao četiri milijuna slušatelja. Sheen je prešao na televiziju s emisijom "Život vrijedan življenja" koja je imala gledateljstvo od 30 milijuna ljudi te bila tako popularna da je ugrožavala rejting emisija u kojima je domaćin bio Frank Sinatra i druge zvijezde. Emisija je okončana 1957. On se vratio na televiziju 1961. s Programom Fultona Sheena koji je emitiran do 1968.

Teolog koji je objavio oko 80 knjiga koristio je te emisije ne samo da bi propovijedao kršćanstvo i jačao Crkvu u SAD-u, nego i da bi osudio Adolfa Hitlera i Drugi svjetski rat kao i sovjetskog komunističkog diktatora Josifa Staljina na početku Hladnoga rata.

 
index Instagram400x230 youtube