Novi Napretkov kalendar za 2020. godinu u prosincu donosi tvrđavu Herceg Stjepana iznad Ljubuškog

Osim po brojnim kulturnim sadržajima i stipendiranju učenika i studenata, Hrvatsko kulturno društvo Napredak prepoznatljivo je i po svojoj izdavačkoj djelatnosti. Jedan od izdavačkih brandova je i Napretkov kalendar, čija prva izdanja datiraju još s početka 20. stoljeća. Konkretno, prvi zidni kalendar Napredak je izdao 1904. godine

Napretkov zidni kalendar za 2020. nastavak je te tradicije. Kao i svake godine, Napredak tiska tematski zidni kalendar, a nakon crkava, mostova i stećaka koji su bili tema ovogodišnjeg kalendara, HKD Napredak za 2020. godinu  tiska kalendar s najljepšim utvrdama u Bosni i Hercegovini. 

 

Kalendar kao dnevno štivo, priča o vlastitoj povijesti uz datume mjeseca koji kalendaru opravdavaju ime, ali mu daju potpuno novi smisao i funkciju. Spoznati vlastitu vrijednost, tragove na kamenu, pečatnjake kraljeva, hercega i kneževa u dvanaest slika i priča je poruka HKD Napredak koji nam je ovim kalendarom jednostavnim jezikom podario dvanaest predavanja o nama samima, utvrdama koje su naši predci izgradili kako bi opstali, a mi ih danas obnovili i pokazali kao razglednicu kojom se kao narod trebamo ponositi i dijeliti je svima kao kvalitetu i kao mjesto susreta. 

Hrvatinićeva Jajačka tvrđava otvara godinu, pa dvojezično pratimo, na hrvatskom i engleskom, utvrde kroz mjesta u Bosni i Hercegovini: Stari grad Tešanj, Vidoški grad, Travnička tvrđava, pa cazinski Ostrožac i hercegovački Stjepangrad, srednjovjekovna blagajska utvrda. 

Vreli srpanj je Srebrenik, kolovoz nam predstavlja Gradina, prelijepa doboška tvrđava, a rujan nas vraća na hercegovu zemlju u Počitelju. Listopad je za one koji poznaju povijest sasvim prirodno pripao prijestolnici bosanskog kraljevstva Bobovcu, dok studeni prati rijeku Vrbas kod Banja Luke i prelijepu kamenu tvrđavu Kastel. Na kraju, prosinac nam poslasticom zatvara godinu i upoznaje nas s tvrđavom Herceg Stjepana, smještenoj iznad Ljubuškog.

Dvanaest priča u dvanaest slika o utvrdama u Bosni i Hercegovini kalendar je HKD Napreda za 2020. No, to nije samo kalendar. To je sve ono što bismo trebali znati kao osobni podatak, godinu rođenja ili grad. Zato, ovaj kalendar je puno više od datuma, imendana i brojeva. On je kultura sjećanja zapisana na dvanaest listova. 

Urednik i autor kalendara kalendar za 2020 godinu je Miroslav Landeka, dok dizjan potpisuje OBJEKTIV Web&Graphics Mostar. Prijevod tekstova na engleski jezik uradila je Anita Vlašić. Kalendar je formata A3 plus na 14 listova. Svi oni koji žele imati Napretkov kalendar mogu javiti na telefon +387 (0) 33 222 876 i e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Poslijednja izmjena danaPetak, 22 Studeni 2019 13:25
 
index Instagram400x230 youtube