Psihologinja Šimunović savjetuje kako pripremiti dijete za polazak u školu

Ivona Šimunović, psihoterapeutkinja i savjetnica u radu s ljudskim resursima, dala je za portal Bolji Ljubuški nekoliko korisnih savjeta za roditelje prvašića i djecu koju očekuje polazak u peti razred. Pročitajte!

Svako dijete je individua za sebe, ali blago za čovječanstvo. Upravo zbog toga tako mu se treba i pristupiti. Bez obzira na to je li riječ o prvom djetetu koje polazi u školu ili već imate starijeg školarca. Svatko od nas na nove situacije u životu reagira drugačije i različito ih doživljava. Kroz ljeto, mjesec pred početak školske godine, poželjno je posvetiti se djetetu te kroz igru pripremati dijete na novost koja ga uskoro čeka.

Roditelji, bilo bi poželjno da se s djetetom igrate  „škole“ (učenik-učiteljica), davati djetetu kratke zadatke iz više područja (crtanje, vježbe za motoriku šake, matematičke zadatke uz pomagala...), pratiti na satu djetetovu vremensku koncentraciju te se truditi dostići 45 minuta koncentracije. Također, dijete je potrebno uključiti u nabavu i pripremu stvari i pribora za školu te je potrebno zajednički odrediti koji će biti prostor i mjesto učenja. Nije poželjno mijenjati mjesto za učenje, budući da djetetu treba usvajanje stalnosti i pravila. Nakon što u školi dobijete raspored, s djetetom zajednički napravite plan dana  (kad je buđenje, vrijeme za odmor i igru, učenje i druge slobodne aktivnosti) te se trudite pridržavati navedenog, jer tako dijete učite dosljednosti i držanju dogovora i pravila. Uvijek zamolim roditelje da ne uspoređuju djecu, jer, kako sam prethodno navela, svi smo mi individue za sebe. Primjerice, prvašića nemojte uspoređivati sa starijim bratom ili sestrom, izgovarajući mu sljedeće - "tvoj brat je bio pažljiviji", "tvoja sestra je slušala u školi",  "s tvojim bratom nisam morala ovoliko sjediti" i slično. U tom trenutku rušite djetetovo pravo na individualnost. Ruši mu se samopouzdanje i slika o sebi.

Dragi roditelji, ovo je i za vas novo razdoblje života, ali i test vašeg roditeljstva. Uključite ljubav u razumijevanju. Bit će i uspona i padova, ali sve je to sastavni dio školovanja i iz oba slučaja učimo i o sebi kao roditeljima, ali i o svojem djetetu. Jedna od mojih glavnih preporuka je - ne kupujte djeci materijalnim ili drugim stvarima unaprijed, poslušnost, ocjene, učenje.... Sjetite se da vi svoju plaću dobijete tek kad je zaradite i zaslužite. To mora osvijestiti i vaše dijete. Zaslužiti, a onda je u redu primiti i nagradu.  

Osim prvašića, nova stepenica života i školovanja čeka i djecu koja polaze u peti razred. I njima je potrebno pružiti razumijevanje i dati vremena za adaptaciju, većeg broja profesora, predmeta i količine gradiva. Poželjno je da se dijete adaptira u vremenu prvog polugodišta. I s njima, kao roditelji, morate biti dosljedni, dogovoriti plan dana, učenja odmora i igre. Djeca vole pravila, što je nama, koji radimo dugi niz godina s djecom, poznato.

U ovoj novoj stepenici njihovog života pojavljuju se polako i prvi znakovi puberteta, oscilacija raspoloženja, koncentracije,  zanimanja... Ne prakticirajte duge razgovore ili „držanje predavanja“ za stolom. Opće je poznato da nas dijete sluša skoncentrirano i pozorno najviše 10 minuta. Obavljajte kratke razgovore, ali ne svakodnevno.

Djeca koja doživljavaju podršku, poticanje i prihvaćanje u obitelji, izgrađuju pozitivan odnos s roditeljima, koji rezultira pozitivnom slikom o sebi, prosocijalnim ponašanjem i potiče pozitivno socijalno funkcioniranje. S druge strane, djeca koja doživljavaju roditeljsko odbijanje pokazuju agresiju i neprijateljstvo prema drugima, imaju slabije samopoštovanje i pokazuju nisku razinu prosocijalnog ponašanja. Važno je naglasiti da veća socijalna podrška utječe na smanjenje emocionalne napetosti kod učenika. Također, što učenik dobiva više podrške od nastavnika, roditelja i vršnjaka, to se kod njega više smanjuje emocionalna napetost. Efikasnim reguliranjem emocija učenici postižu veće zadovoljstvo i razvijaju pozitivniji stav prema školi, spremniji su obavljati svoje zadatke i u skladu s emocijama mogu razvijati svoja zanimanja prema određenim područjima. Također, i roditelji imaju korist od razvijanja optimalnih očekivanja od svog djeteta i pozitivnih stavova prema školi. 

Današnja vremena izazov su i za roditelje i za djecu. Budući da sa svih strana, društvo, mediji i ostali, upućuju nam veliku količinu informacija, ali i podizanje standarda u življenju, uspjesima, ponašanjima pa i zahtjevima, ponekad je teško svemu tome se oduprijeti, stoički prihvatiti i što kvalitetnije emocionalno doživjeti. Nikada ne gubite vjeru u sebe kao roditelja. Radite na sebi, usavršavajte svoje roditeljstvo, učite i vi. Cijeli život je jedno veliko učenje, a kao takvi bit ćete pozitivan primjer svojem djetetu.

"Dijete zatvara uši za duge razgovore, ali su mu oči uvijek otvorene za primjere.". 

 
index Instagram400x230 youtube