Bajadera ili ti ga naš Usein Bolt

Što Bajadera znači za ljude našeg kraja?

Odgovor na navedeno pitanje su napisali na Fb. stranici Imocki crnjaci:

"Za Istrijana, Slavonca, Zagorca ili Primorca ona znači jedna od ljepših slatkih delicija koja zadovolji i one s malo strogijim slatkim ukusom.

Za ljude iz moga kraja Bajadera je sasvim nesto drugačije. Pitate se zašto ?

Ajmo ovako - ako uzmemo u obzir da Krašovoj Bajaderi rok trajanja ističe za godinu dana od dana kada je napravljena ona odmah dolazi na police trgovačkih lanaca. Nakon par dana ako osoba koja je došla s namjerom da kupi Bajaderu napravi to isto ona se na licu mjesta odmah zapakira u ukrasan papir i iz Imockoga za svate se prosljeđuje u Posušje. Osoba koja ju je dobila u Posušju nakon svata ćirne i vidi da joj rok traje punu godinu dana odmah je pakuje u novi papir i prosljeđuje joj tetkinoj maloj u Split jer je diplomirala. Kada je prošla proslava diplome u Splitu dolazimo do iste situacije gdje se opet kida papir i i ćirne doklen joj rok trajanja vrijedi a kada ta ista osoba ustvrdi da je rok trajanja još punih 9 miseci ona ga opet pakuje u drugi papir i ide za Kaštela jer joj bratov mali ima 18 rođendan.

Ta ista Bajadera ide iz Trogira za Makarsku , pa iz Makarske za Imocki , iz Imockoga za Ljubuški , iz Ljubuškoga za Vitinu , iz Vitine za strinu u Zagreb , iz Zagreba do Rame , pa na kraju opet u Posušje pa iz Posušja do Imockoga.

Prilikom svoga osvrta utvrdio sam dosta činjenica, a jedna je da Bajadera u godinu dana prođe kilometraže koliko je i zemljina os a osoba koja je zadnja dobije uglavnom joj pobijeli pa je baci...

Bajadera je čudo , a na kraju uvijek mene zapadne kada joj rok istekne...

Tuđi čovik nikad neće ovo razumit, a i ne mora , mi smo stvarno poseban narod.

Bajadera je čudo!!!!"

Poslijednja izmjena danaSubota, 12 Studeni 2022 14:45
 
index Instagram400x230 youtube